• 14/06/2024

Tien weken geen autoverkeer op Belgiëlei, grootste Nederlandse cateraar voor ZNA Cadix

ANTWERPEN – Het Nederlandse bedrijf Vermaat gaat het restaurant in het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix uitbaten. Deze internationale groep – ondertussen uitgegroeid tot de grootste cateraar in Nederland – is gespecialiseerd in onder meer ziekenhuizen, musea en bedrijven. Het ziekenhuis opent in september.

Het restaurant op de derde verdieping is vrij toegankelijk voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het telt 325 zitplaatsen en een espressobar. Op de Zorgboulevard op het gelijkvloers van het ziekenhuis zal Vermaat een ‘shop to go’ voor verpakte gerechten en dranken om mee te nemen bouwen en uitbaten.

Vermaat is een bekende food-service ondernemer. In 1978 begon het bedrijf als delicatessenwinkel. Momenteel baat Vermaat alleen in Nederland al 450 locaties uit en is hij ook actief in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Bekende namen uit Nederland zijn het Rijksmuseum, het Van Gogh museum, de Amsterdamse dierentuin Artis en The Bar op Eindhoven Airport.

Op maandag 27 maart start De Lijn met het tweede gedeelte van de vernieuwing van de traminfrastructuur in de Belgiëlei. De zone tussen de halte Lange Leemstraat en de ingang/uitgang premetro wordt aangepakt. Zowel sporen als wissels worden vernieuwd. Deze werken verlopen in drie fases en zullen op vrijdag 24 november klaar zijn.

Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van mobiliteit: ‘De Lijn vernieuwt haar infrastructuur, zowel om de veiligheid te verzekeren van haar reizigers en de andere weggebruikers, als voor het comfort en de betrouwbaarheid van het tramverkeer. De vernieuwingswerken in de Belgiëlei verlopen in twee delen, gezien de Belgiëlei een lange en druk gebruikte as is. Op deze manier kan de hinder beter worden gespreid. Het eerste deel werd uitgevoerd in 2020. Toen werden de tramsporen en de kruisingen Haringrodestraat en Isabellalei met de Belgiëlei vernieuwd. Vanaf 27 maart starten de werken aan het gedeelte tussen kruispunt Lange Leemstraat en de ingang/uitgang van de premetro. De oude tramsporen en tramwissels worden volledig uitgebroken en vervangen door nieuwe.’

De werken worden uitgevoerd in drie fases en worden gespreid over evenveel zones. Enkel in fase twee zal de tram gedurende enkele dagen niet over de Belgiëlei kunnen rijden. In de andere fases blijven de tramlijnen 2, 6 en 15 het gebruikelijke traject bedienen. In de werfzone rijden de trams beurtelings over één spoor en met aangepaste snelheid. Buslijnen 17 en 191 rijden in beide richtingen. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden (vb. slecht weer) zullen de werken in november dit jaar voltooid zijn.

Van 25 maart tot zondag 25 juni wordt in elke rijrichting wordt een rijstrook afgesloten. Ook de doorsteek aan de Charlottalei gaat dicht. Er wordt een keerlus voorzien voor het verkeer evenals een aparte voetgangersoversteek. De tram blijft gewoon rijden.

Van maandag 26 juni tot vrijdag 8 september wordt de straat gedurende tien weken volledig afgesloten. De tram blijft rijden, met uitzondering van één weekend. Er is tijdens deze fase een omleiding voorzien voor de bussen. In het verlengde weekend van 8 tot en met 11 juli zullen geen trams kunnen rijden op de Belgiëlei. Dit heeft een impact op de tramlijnen 2, 4, 6, 7 en 15.

Van zaterdag 9 september tot 24 november is de straat terug volledig open voor het verkeer. De haltes Lange Leemstraat worden afgesloten. Er worden tijdelijke haltes voorzien in de onmiddellijke nabijheid.

De omwonenden en handelaars van de betreffende zones worden telkens ingelicht via brieven. Voetgangers ondervinden beperkte hinder van de werken, de voetpaden blijven steeds toegankelijk. Wanneer er gewerkt wordt op een voetgangersoversteek zal er een tijdelijke oversteek voorzien worden op een alternatieve plaats in de omgeving. Afhankelijk van waar er gewerkt wordt, volgen fietsers een plaatselijke omleiding. Ook voor het gemotoriseerde verkeer worden er omleidingen voorzien. (EM / Simulatie ZNA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten