• 18/07/2024

Tien lokale besturen uit Rivierenland werken samen rond sociale economie

DUFFEL – Tien lokale besturen uit regio Rivierenland slaan de handen in elkaar om de sociale economie extra te ondersteunen en uit te breiden, maar ook om de link en doorstroming te versterken richting de reguliere economie. In het Fort van Duffel werd de samenwerking officieel gemaakt door de oprichting van de Interlokale Vereniging Regie Sociale Economie Rivierenland.

De tien gemeenten die zich hebben verenigd zijn Bornem, Bonheiden, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Zij maken de komende jaren samen een speerpunt van sociale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Luc Van Houtven (CD&V), schepen in Duffel, werd aangeduid als voorzitter. An Coen (N-VA), schepen in Sint-Katelijne-Waver, als ondervoorzitter.

Van Houtven: ‘De sector sociale economie is cruciaal om mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt kansen te geven en hun talenten te ontwikkelen. Met dit samenwerkingsverband willen we deze sector extra ondersteunen, maar ook de brug maken richting de reguliere economie.’

‘In onze regio zijn er vandaag al heel wat ondernemers maatschappelijk betrokken en bieden zij bijvoorbeeld ruimte voor individueel maatwerk en trajectbegeleiding voor mensen die voorheen een lange afstand hadden tot de arbeidsmarkt. We willen nog meer werkgevers in onze regio overtuigen om een punt te maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

Door corona kende de opstart enige vertraging, maar vanaf nu vliegt de nieuwe interlokale vereniging er volop in. De samenwerking biedt immers heel wat voordelen.

Van Houtven: ‘Bij elke gemeente zit heel wat lokale ervaring die andere besturen kan inspireren. Bovendien kunnen we door samen te werken ook een ruimer netwerk aanspreken van ondernemers die actief zijn binnen de sociale maar ook de reguliere economie. Elke gemeente kent zijn lokale ondernemers het best.’

Door samen te werken komt de Vlaamse Overheid bovendien met extra middelen over de brug om acties uit te rollen en een projectmedewerker aan te werven om de nieuwe interlokale vereniging in goede banen te leiden.

Stad Mechelen treedt op als beherende gemeente. De tien betrokken lokale besturen zijn in elk geval bijzonder enthousiast om van deze regionale samenwerking een succes te maken.

Van Houtven: ‘We bundelen onze krachten en bouwen zo samen aan een dynamisch en lokaal verankerde economie voor de ruime regio die kansen biedt voor iedereen. Sociale tewerkstelling is immers een hefboom voor tal van kwetsbare mensen die om verschillende redenen niet op het reguliere arbeidscircuit terechtkunnen. Het is een hoeksteen van een warme, zorgzame samenleving.’ (EM / Foto Regio Rivierenland)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten