• 20/06/2024

Tien gemeenten uit onze provincie kwamen samen rond verkeersveiligheid

ANTWERPEN  – Tien gemeenten uit de provincie Antwerpen en hun politiezones namen deel aan het schakelmoment verkeersveiligheid: Arendonk, Berlaar, Bonheiden, Brasschaat, Herselt, Malle, Nijlen, Oud-Turnhout, Ranst en Westerlo.

Het schakelmoment kaderde in het traject Verkeersveilige Gemeente waarbij gemeenten een actieplan verkeersveiligheid opstellen en uitvoeren onder begeleiding van de provincie Antwerpen.

Met het traject Verkeersveilige Gemeente begeleidt de provincie de lokale besturen en hun politiezones. Gemeenten werken aan de hand van vijf pijlers aan verkeersveiligheid: beleid en organisatie, educatie en communicatie, infrastructuur, handhaving en monitoring en evaluatie. Het is een unieke samenwerking van de provincie Antwerpen met de federale diensten van de gouverneur, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Na een diepgaande en gratis begeleiding, kunnen de gemeenten een SAVE-label en een label Verkeersveilige Gemeente behalen. Momenteel nemen 35 gemeenten actief deel aan het traject, de komende drie jaren stappen nog eens 21 gemeenten in.

Gedeputeerde voor mobiliteit Luk Lemmens (N-VA, zie foto): ‘Als provincie namen we tot nu een coördinerende rol op tijdens deze intensieve begeleiding in verschillende fases, die de gemeenten al deels doorliepen. We zetten het pad nu met hen verder en willen een goede ondersteuning garanderen bij het uitvoeren van het actieplan met onder meer gratis vormingen, een nieuwsbrief en infofiches.’

‘We werken hierbij zoveel mogelijk op maat, want elke lokale context vergt een eigen aanpak. Het team Verkeersveilige Gemeente van de provincie Antwerpen zal jaarlijks een werkbezoek brengen en vanuit de lokale context mee nadenken over hoe de opgestelde actiepunten in een langeretermijnvisie passen.’

Tijdens het schakelmoment werd fase één van het traject, de verkeersveiligheids-coaching van studiebureau TRIDÉE in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde afgerond. Op basis van een zelfevaluatie door de betrokken gemeenten en politiezones krijgt men inzicht in de gemeentelijke werking binnen de vijf pijlers van verkeersveiligheid.

De zelfscan en een inspiratielijst met mogelijke acties resulteert in een concreet actieplan voor alle tien gemeenten. Tijdens de bijeenkomst was het ook de bedoeling om bij elkaar te leren van de ‘good practices’.

Lemmens: ‘Dat de tien gemeenten en hun politiezones een concreet actieplan hebben en klaar zijn voor de begeleiding van de provincie Antwerpen motiveert. Zolang er doden en zwaargewonden vallen in het verkeer blijft de inzet op verkeersveiligheid cruciaal. Het doel is en blijft nul slachtoffers. Dat gemeenten en politiezones deze doelstelling massaal onderschrijven, betekent dat ze om de veiligheid van hun inwoners geven.’ (EM / Provincie Antwerpen)

 

 

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten