• 20/05/2024

Tien gemeenten organiseren foto-actie, ijsbeerseizoen begint in Mechelen

LIER – De intercommunale IVAREM lanceerde in november 2021 de Veilig Vuur Verhaal campagne. Via deze campagne werd met ludieke filmpjes het bewustzijn rond het probleem van sluikstoken vergroot (sluikstoken is het verbranden van afval met milieu – en gezondheidsschade tot gevolg). Dit jaar zet IVAREM de campagne opnieuw verder samen met de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek en de steden Lier en Mechelen.

Bij deze tweede editie gaat Lier mee actief campagne voeren in zijn eigen stad.  Ivo Andries (Open Vld), schepen voor milieu: ‘De energieprijzen zijn dit jaar fors de hoogte ingegaan. Met de winter voor de deur zullen we zuinig moeten omspringen met energie. Energie sparen door afval te verbranden, is zeker geen goed idee en strikt verboden door de milieuwetgeving. Naast extra koolstofdioxide en fijn stof komen er bij het stoken van afval zeer giftige dampen vrij. Zet de gezondheid van je buurt en jezelf dus niet op het spel en gebruik enkel droog, onbehandeld hout en houtskool.’

‘Met het oog op je gezondheid en ook in het belang van de klimaatverandering is het veel beter je thermostaat lager te zetten en je gewoon wat warmer aan te kleden.’ Om je hiervoor warm te bedanken, verzoekt IVAREM je om een leuke foto van jezelf/je huisgenoten en de thermostaat op maximaal negentien graden te maken en die te bezorgen via www.ivarem.be/veiligvuurverhaal.  Zo maak je kans op een warme hoodie. Deelnemen kan tot vrijdag 18 november. Gevraagd wordt om de foto te delen met vermelding van de campagnelink (www.ivarem.be/veiligvuurverhaal) op je sociale media om deze campagne te steunen.

Alle ijsberen van Mechelen en omstreken komen ook deze winter aan hun trekken. Stad Mechelen start immers met een winterseizoen van open water zwemmen. Vijf maanden, vijf edities en vier verschillende locaties: die staan op het zwemprogramma. Een koude plons nu en dan is niet enkel plezierig, het heeft ook een positief effect op je fysieke en mentale welzijn.

Abdrahman Labsir (Open Vld), sport- en preventieschepen: ‘IJsberen is iets wat we vaak associëren met een nieuwjaars- of paasduik, zoals die van RSCM in  Den Ouwen Dok en Hofstade. In gemeentes zoals Boom en Deurne zijn er officiële ijsbeerclubs, bij ons in Mechelen bestaat zo’n afdeling voorlopig nog niet. Maar de vraag is er zeker wel. Dat werd afgelopen zomer duidelijk in het Keerdok. Bij heel wat zwemmers bleek er veel goesting te zijn om ook tijdens de winter te ijsberen. Dus ging team sport aan de slag om een programma uit te werken met enkele trouwe partners, en dit is het fantastische resultaat.’ Op zondag 20 november volgt de eerste plons bij Sport Vlaanderen Hofstade. Op zaterdag 14 februari wordt aan Hotel Van der Valk in Mechelen gezwommen en op zondag 19 februari bij de Mechelse Waterski Club in Walem. Info: https://www.mechelen.be/ijsberen. (EM / Foto IVAREM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten