Thomas Pieters net niet foutloos, alweer goaltjeskermis voor Red Lions
MORTSEL – Met een openingsronde van 65 slagen is Thomas Pieters (29) uit Geel voorlopig derde op het olympisch golftornooi in Saitama. ‘Als vroege starter kon ik gebruikmaken van de perfecte greens.’
Pieters mocht samen met de Oostenrijker Sepp Straka en de Japanner Rikuya Hoshino als eerste van start gaan. Na een birdie op de vierde hole sloeg Pieters op de elfde hole, een 422 meter lange par-4, bij zijn tweede slag vanop de fairway de bal met backspin rechtstreeks in de cup, goed voor een eagle. Op zijn laatste zes holes putte Pieters nog drie birdies, wat resulteerde in een foutloze ronde van 65 slagen, zes onder par. In de tussenstand telt Pieters twee slagen meer dan de Oostenrijker Straka, die de leiding waarneemt na een ronde van 63 slagen, de beste ronde ooit op een olympisch tornooi. Pieters greep op de vorige Spelen net naast brons. ‘Een goede tweede parcourshelft leverde een ronde op van zes onder par, waarmee ik best tevreden ben. Je kan het tornooi niet vergelijken met dat van vijf jaar geleden. Zonder publiek is het olympische gevoel er niet. Je speelt hier je ronde en je keert terug naar je kamer. Het is nu zo, je moet met deze omstandigheden leren omgaan. Gelukkig wordt er in Europa opnieuw wat publiek toegelaten.’ De 28-jarige Brusselaar Thomas Detry sloot met zijn ronde van 70 slagen, een onder par, dag één af op een gedeelde 31ste plaats.
De Red Lions hebben tegen Canada, net zoals tegen Zuid-Afrika, negen doelpunten in het mandje gelegd (9-1). België domineert na vier wedstrijden, en met nog één match te gaan, groep B met het maximum van de punten (12/12). Maar liefst zeven Belgen stonden donderdag op het scoreblad. Florent Van Aubel van Dragons Brasschaat scoorde tegen de Canadezen zijn eerste van het tornooi.
De Belgen zijn na het 2-2 gelijkspel tussen Nederland en Groot-Brittannië inmiddels zeker van de eerste plaats in poule B. Beide landen staan op de tweede en derde plaats met zeven punten. De Red Lions sluiten morgen de poulefase af tegen de Britten. In de kwartfinale wacht de nummer vier van poule A. Het team van bondscoach Shane McLeod vermijdt Australië, dat met een twaalf op twaalf aan de leiding staat in poule A, en India, de nummer twee met negen punten. Spanje, Nieuw-Zeeland en Argentinië staan nu op de plaatsen drie tot vijf met elk vier punten. België zal tegen een van die drie landen uitkomen. Opvallend, sterspeler en Antwerpenaar Arthur van Doren kwam weinig in actie tegen de Canadezen. ‘Met deze hoge temperaturen is het belangrijk om fris te blijven voor de volgende ronde. De frisheid zal voor mij het grote verschil maken aan het einde van het tornooi. De competitie is nog lang en we zullen blijven groeien. Ik voel dat de groep goede benen heeft en we zijn er ons goed van bewust dat er nog niets gespeeld is. Vandaag speelden we vooral tijdens de tweede periode op een zeer hoog niveau.’ De 26-jarige Van Doren heeft inmiddels 201 caps. Antwerpenaars die scoorden tegen Canada waren verder Alexander Hendrickx en Felix Denayer. Hendrickx – die ondertussen al negen keer raak trof- uit ’s-Gravenwezel scoorde in de twaalfde en 40ste minuut, Edegemnaar Denayer deed dat in de 39ste minuut.
De vijftienjarige Jutta Verkest uit Mechelen is als 23ste geëindigd in de allroundfinale van het turnen. Verkest was meteen de allerjongste deelneemster aan de finale.
Verkest, voor wie deze finale een onverhoopte leerschool is voor de volgende Spelen in Parijs, had een brede glimlach na haar vloeroefening maar kreeg van de jury maar een 12.633, drie tienden minder dan tijdens de kwalificaties. Op de sprong viel buiten een klein pasje bij de landing niets af te dingen. Het leverde haar net dezelfde score op als tijdens de kwalificaties: 13.400. Tijdens de teamfinale viel Jutta nog tijdens haar brugoefening. Vanmiddag gebeurde dat niet maar ze raakte met haar voeten wel de grond en dat wordt even hard bestraft. De jury was dan ook onverbiddelijk en trok een volledig punt af: 12.466. Meteen tuimelde ze van de vijftiende naar de 24ste en laatste plaats in de rangschikking. Verkest eindigde met flair en maturiteit en een nagenoeg perfecte balkoefening waardoor ze de Spelen op een sublieme manier beëindigt. Uiteindelijk won de achttienjarige Sunisa Lee na een spannende strijd met de Braziliaanse Andrade. Nina Derwael eindigde tussen al dat geweld op de zesde plaats.
Elke Vanhoof (29) uit Mol heeft zich in de kwartfinales van het BMX-tornooi nipt gekwalificeerd voor de halve finales van vrijdag. ‘De finale halen, zou straf zijn.’
Vanhoof, de zesde van de Olympische Spelen van Rio en een voormalig Europees kampioene, kreeg pas in de derde van drie runs van de kwartfinales zekerheid over een plaats voor de halve finales. ‘In de eerste twee runs was het een beetje achtervolgen. Als de derde ook zo zou zijn, dan had ik geen kans. Maar ik zette alles op alles, probeerde om mijn beste ‘startje’ eruit te krijgen, en dat is wel redelijk gelukt.’ Dankzij een derde plaats in die derde run eindigde Vanhoof als vierde van zes rensters in haar reeks van de kwartfinales, wat net volstond. De halve finales en de finale worden morgen afgewerkt, maar Vanhoof houdt na een door een blessure stroef verlopen voorbereiding de voeten op de grond. ‘Afsluiten met zo’n start in de derde run en ook wel een redelijk goed eerste stuk, dat geeft wel vertrouwen voor morgen. Maar eerlijk: als ik dan fiets zoals in mijn eerste twee runs vandaag, dan kan ik hier niets komen doen. Het zou een mirakel zijn mocht ik hier een medaille halen, en de finale zou ook al straf zijn. Maar we gaan morgen wel proberen.’
Louis Croenen uit Turnhout, aangesloten bij de zwemclub uit Nijlen/Herentals, eindigde met een 28ste kwalificatietijd achter zijn naam in de reeksen van de 100 meter vlinderslag. Croenen had vooraf al ingeschat dat een ticket voor de halve finales wellicht te hoog gegrepen was, maar hij hoopte zijn Belgische record aan te scherpen. Dat lukte evenwel niet.
‘Het gevoel was goed maar mijn tijd (52.23) is weer ‘net niet’. Ik had graag 51.99 gezwommen, één honderdste onder het Belgisch record. Maar dit is een beetje het verhaal van mijn Spelen. Het komt net niet uit zoals ik het wil. Echt jammer.’ Croenen startte eerder op de 200 meter vlinder, zijn favoriete afstand en de discipline waarin hij vijf jaar geleden in Brazilië nog olympisch finalist was. Dit keer strandde hij met de zestiende en traagste tijd in de halve finales. Zowel op de 100 als de 200 meter presteerde Croenen in het Tokyo Aquatics Centre beter dan de plaats die hij op basis van zijn inschrijvingstijd waard was, respectievelijk 40ste en twintigste. ‘Zo slecht is het dus ook allemaal niet. Maar ja, ik kom voor meer. Op dit niveau is het hard, alles ligt zo dicht bij elkaar. Het zwemmen is erg geëvolueerd de voorbije vijf jaar. De tijden zijn een pak sneller dan in Rio. Maar, ik moet naar mezelf kijken. Ik heb het twee keer net niet gehaald. Dat moeten we analyseren.’ Croenen nam op zijn 27ste voor de derde keer deel aan de Spelen. Of hij er in Parijs ook nog bij zal zijn, is een open vraag. ‘Ik weet het zelf nog niet. Ik heb mij vooral geconcentreerd op deze wedstrijden en nu kan ik daar stilaan over beginnen nadenken.’ Nu de Spelen er voor hem opzitten, kan Croenen zich voluit richten op zijn master sportmanagement aan de VUB. ‘Ik probeer volgend jaar af te studeren. Er wachten mij nog een thesis en twaalf weken stage. Het wordt nog een druk jaar dus misschien zal de focus wat meer op de school liggen. Eens dat hopelijk in juni afgerond is, heb ik nog twee jaar (tot Parijs 2024) om alles op het zwemmen te zetten.’ (EM / Team Belgium / Belga / Sporza)