Thematische presentatie brengt kunst en cultuur dichter bij elkaar in Middelheimmuseum
- antwerpen
- Ronny Mullens
- 06/06/2023
- 545
ANTWERPEN – Deze maanden is het Middelheimmuseum in volle beweging, zowel de kunstcollectie als het park. In totaal 224 kunstwerken krijgen een nieuwe plaats in het kunstpark en op het openluchtdepot. Daarbij worden sommige delen van het park verder opgewaardeerd in nauw partnerschap met de groendienst. Er komt ook nieuw werk, zoals een opvallende fonteinsculptuur van Camille Henrot. In de nieuwe thematische presentatie komen kunst en natuur nog dichter samen.
In de natuur is alles voortdurend in verandering en beweging. Dat geldt ook voor musea en hun collecties. Waren musea vroeger ‘onveranderlijke’ bewaarplaatsen van kunst en erfgoed, zijn ze vandaag net dynamische plekken waar bezoekers de kunstwerken persoonlijk beleven, vanuit hun eigen leefwereld. Ook de kunstwerken zelf krijgen door de steeds veranderende wereld en actuele thema’s zoals klimaatverandering, nieuwe perspectieven en betekenissen. Dat geldt in het bijzonder voor de collectie van het Middelheimmuseum. Een nieuwe blik op de historisch gegroeide collectiepresentatie, verankerd in het kunstpark, drong zich op.
Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Heel wat werken in de collectie staan al decennialang op dezelfde plek. Goed vindbaar, maar niet altijd makkelijk te doorgronden. Daarom werkt het Middelheimmuseum aan een nieuwe, thematische collectiepresentatie. Die biedt een heel nieuwe blik op de vertrouwde collectie. Zodat weer goed te zien is hoe en waarom ze zo bijzonder is.’
Sara Weyns, directeur Middelheimmuseum: ” ‘Zoals het park steeds in verandering is, zichzelf steeds vernieuwt, zo beweegt het ook voortdurend in de kunst. Zowel het publiek als de kunstenaars van vandaag vinden steeds nieuwe betekenissen voor de werken in onze collectie. Kunstenaars zetten ons aan tot nieuwsgierigheid: naar hun eigen werk of dat van anderen, maar vooral naar wat ons menselijk maakt. Kunstenaars helpen ons bovendien om verschillende toekomstperspectieven te verbeelden.’
In de nieuwe collectiepresentatie zal ook het bezoekerscomfort worden verbeterd. Wanneer de kunstwerken in het najaar allemaal hun vaste plek hebben, krijgen ze een nieuwe, geactualiseerde beschrijving. Er komt dan ook een nieuwe route doorheen het museum, een goed leesbare museumkaart en betere signalisatie die de bezoekers vlotter wegwijs maakt door het kunstpark. We stemmen ook het publieksprogramma hierop af. En door belangrijke landschappelijke sferen van de parkzones te versterken en te beschermen, maken we het park als geheel klimaatrobuuster voor de toekomst.
Vanaf eind dit jaar zullen 171 sculpturen in het kunstpark worden getoond in verschillende clusters, geïnspireerd door verschillende types landschap in het museum. In de nieuwe scenografie, uitgewerkt door Studio Moto en Atelier voor groene ruimte, gaat voor het eerst ook bijzondere aandacht naar de visuele en inhoudelijke relatie die het kunstwerk aangaat met het omringende landschap. Zo komt het waardevolle groen nog beter tot zijn recht. Waar nodig worden beschermende maatregelen voor het landschap genomen. Natuur en kunst komen nog meer samen.
In het voorjaar zijn al heel wat sculpturen verplaatst (uitgevoerd door Etoile Mecanique en Lapis Arte). Verschillende kunstwerken zoals ‘Never Mind’ (1993 – 2017) van de Britse kunstenaar Richard Deacon kregen een nieuwe plek. Een aantal werken zijn overgebracht naar het vernieuwde openluchtplatform. Daarbij ook de oude Peugeot die jarenlang in balans werd gehouden door een viltstift (Erwin Wurm, ‘Disziplin der Subjektivität’, 2006).
Foto’s Ronny MULLENS