• 19/05/2024

Thema’s voor Antwerpse Burgerbegroting zijn bekend, kunstveiling tvv inloopcentrum

ANTWERPEN – Voor de elfde keer kozen de inwoners van district Antwerpen hun favoriete thema’s voor de Burgerbegroting en verdeelden ze 1,4 miljoen euro. Zo beslisten alle stemmers samen over tien procent van het volledige jaarbudget van het district. De populairste thema’s zijn ‘Mensen helpen’, ‘Sterke verenigingen en vrijwilligers’ en ‘Groen in straten en op pleinen’.

De inwoners van district Antwerpen kozen hun acht favoriete thema’s uit een lijst van 24 thema’s en verdeelden er 1,4 miljoen euro over. Stemmen kon zowel online als live op zondag 3 maart in zaal Horta. Daarnaast ging de Burgerbegroting op bezoek bij heel wat lokale bewonersgroepen en organisaties om zoveel mogelijk stemmen te horen. Er werden inspanningen gedaan om personen met een beperking te betrekken bij het stemproces. Tijdens de live sessies bespraken de deelnemers alle thema’s tijdens speeddates om zo de belangrijkste thema’s te bepalen. In dialoog koppelden ze er nadien budgetten aan.

Dit zijn de acht gekozen thema’s en de toegekende bedragen: mensen helpen 255 557 euro, sterke verenigingen en vrijwilligers 245 006 euro, groen in straten en op pleinen 198 638 euro, mensen samenbrengen 175 860 euro, toegankelijke straten en pleinen 174 331 euro, fietsvriendelijke straten 143 493 euro, meer bomen 139 689 euro en minder stenen 67 426 euro.

Femke Meeusen (Groen), districtsschepen voor participatie: ‘Uit de stemresultaten blijkt een sterke voorkeur van onze inwoners voor sociale thema’s. Deze thema’s krijgen samen de helft van het totaalbudget toegewezen. Daarnaast blijven toegankelijkheid en vergroening immens populair, net zoals de vorige jaren. Deze diversiteit aan thema’s biedt een mooie kans voor veel projecten om ons district verder te verbeteren.’

Nu de thema’s gekozen zijn en de bedragen verdeeld, start de volgende stap van de Burgerbegroting: de ideeënronde. Iedereen kan vanaf vrijdag 15 maart hier ideeën indienen. Een idee moet passen binnen één van de acht thema’s en het beschikbare budget. Indienen kan tot en met zondag 28 april. In september kiezen de inwoners welke ideeën effectief geld krijgen, dit kan zowel online als op het Burgerbegrotingfestival op zondag 22 september. Lees ook https://antwerpspersbureau.be/inwoners-van-district-antwerpen-beslissen-waar-14-miljoen-van-de-begroting-naartoe-gaat/

Begin dit jaar opende Free Clinic vzw aan de Schijnpoortweg in Antwerpen het nieuwe gebouw van Inloopcentrum De Revue. Antwerpse dak- en thuislozen kunnen hier overdag terecht voor een maaltijd en drank en informatie rond hulpverlening. Daarnaast biedt De Revue kansen aan de bezoekers om zich te ontplooien tijdens activiteiten of taken in de werking van het centrum. In het nieuwe gebouw zijn nog een aantal dringende noden waaronder de installatie van een professionele keuken en buitentoiletten.

Om deze kosten te dekken, organiseert Free Clinic op zondag 24 maart om 14 uur in samenwerking met Galerij Verbeeck – Van Dijck een kunstveiling. Maar liefst 170 werken zullen geveild worden, met daarbij werk van bekende namen zoals Vekemans, Brood, De Vos, Selleslaghs, De Aguire, Bervoets, Dillemans …. Daarnaast leverden heel wat amateurkunstenaars werken en zullen ook enkele werken van bezoekers van De Revue onder hamer gaan. Alle werken werden gratis geschonken en worden geveild in Galerij Verbeeck–Van Dijck, Verbindingsdok-Westkaai 12, vlakbij het MAS.

Galerijhouders Paul en Anne steunen hiermee belangeloos de werking van de Revue. Erik Van Looy werd bereid gevonden om de veiling te presenteren en Philip Heylen en Axel Daeseleire nemen de rol op van veilingmeesters. Geïnteresseerden kunnen de catalogus van de kunstveiling hier bekijken. De werken kunnen ook bekeken worden tijdens de kijkdagen in Galerij Verbeeck-Van Dijck op vrijdag 22 maart van 14 tot 19 uur en op zaterdag 23 maart van 12 tot 18 uur. (EM / Foto’s District Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten