• 19/04/2024

Theatervoorstelling ‘Toen wij nog bergen waren’ met spelers uit zorginstelling

TURNHOUT/ZOERSEL – Gisteren ging de theatervoorstelling ‘Toen wij nog bergen waren’ van regisseur Elisa Goossens en productiehuis SLAK in première in provinciaal cultuurhuis de Warande. De acteurs zijn een groep niet-professionele spelers van Monnikenheide-Spectrum, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Zoerselse zorginstelling vroeg de organisatie aan theatermakers Elena Peeters en Adriaan Severins van SLAK en aan regisseur Elisa Goossens om een productie te maken met de bewoners en dagcentrumcliënten van Monnikenheide. De groep speelt voor het eerst in een professionele theaterzaal.

De cast was afgelopen weken in residentie in de Houten Zaal van de Warande. Met deze gegeerde repetitieplaats voor theater- en dansgezelschappen wil de Warande jonge artiesten ondersteunen in het maken en het verspreiden van hun voorstelling. Met ‘Toen wij nog bergen waren’ vertelt Elisa Goossens een wonderlijk verhaal samen met wonderlijke mensen.

Elisa over het maakproces: ‘Elke mens heeft zijn beperkingen. Het gaat niet over wat de spelers niet kennen of kunnen. Het gaat over hoe zij het verhaal vertellen. Elke speler heeft zijn eigen leefwereld binnen gebracht in de voorstelling. Ik ben dankbaar om als regisseur te mogen werken met acteurs die de voorstelling van zulke unieke input voorzien, en ik hoop dat dat geldt voor elke toekomstige theaterproductie die ik maak met eender welke spelersgroep.’

Regisseur Elisa Goossens (Antwerpen, °1994) vertrekt met ‘Toen wij nog bergen waren’ vanuit de roman ‘Honderd miljoen jaar en een dag’ van Jean-Baptiste Andrea. Dat doet ze onder de vleugels van SLAK, het mini-productiehuis van Elena Peeters en Adriaan Severins (voormalig Artist in Residence van de Warande en artistieke bezielers van 50 uur de Warande) én met een groep niet-professionele spelers van Monnikenheide-Spectrum.

Een groep paleontologen gaat op expeditie. Ze beklimmen de scherpe pieken van de Dolomieten en dalen de diepe ravijnen en steile afgronden in. Door een onmetelijk witte, koude wereld gaan ze op zoek naar een mythisch skelet. Maar wanneer de winter zich vroeger dan verwacht aandient, zit afdalen naar de bewoonde wereld er niet meer in en zijn de avonturiers op elkaar aangewezen om te overleven. Wat bij aanvang een wetenschappelijke ontdekkingsreis was, blijkt uiteindelijk een duik in de oorsprong van de wereld.

Volgende voorstellingen zijn gepland op 15 en za 16 december om 20.15 uur in de Warande – Kuub (Warandestraat 42, Turnhout)
Meer info en tickets vind je hier.

Foto’s De Warande Tunrhout

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten