• 20/06/2024

The Holes will Be Filled Again’ brengt jonge kunstenaars samen in Middelheim

ANTWERPEN – Vanmorgen werd met een wandeling doorheen het Middelheimmuseum de tentoonstelling ‘‘The holes will be filled again’ geopend. De tentoonstelling kadert in het nieuwe Young Artist Fund met drie jonge kunstenaars

Het Middelheimmuseum, Middelheim Promotors en Delen Private Bank presenteren het Young Artist Fund, een gerichte uitnodiging aan drie jonge kunstenaars om nieuwe site-responsieve creaties te maken in het Middelheimmuseum. Een commissie selecteerde Maika Garnica, Mostafa Saifi Rahmouni en mountaincutters. Vanaf vandaag stellen de drie jonge kunstenaars hun nieuwe kunstwerken voor. In het formele landschap van Hortiflora benaderen ze het medium sculptuur op een persoonlijke, hedendaagse manier.

Nabila Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Ik ben zeer verheugd dat we als stad de handen in elkaar kunnen slaan met onze Antwerpse ondernemers voor deze public-private partnership in de kunsten, voor deze eigentijdse, frisse vorm van mecenaat. Want wat is modern mecenaat anders dan ‘the backing of otherwise impossible ideas’? Met het Young Artist Fund geven we kunstenaars de ruimte, de vrijheid en de mogelijkheid om hun creaties, hun dromen, hun projecten waar te maken en te tonen aan het publiek.’

Door het Young Artist Fund krijgen enkele talentvolle kunstenaars aan het begin van hun professionele traject een eigen productiebudget en professionele ondersteuning van het museumteam om een nieuw, site-responsief werk te ontwikkelen. De kunstenaars moeten jonger zijn dan 40 jaar en wonen of werken in België. Nieuw is dat het budget per kunstenaar werd verhoogd en de open oproep werd vervangen door een gerichte artistieke selectie en uitnodiging. De idee van een competitie tussen kunstenaars is daardoor omgezet in meer ondersteuning.

De drie kunstenaars werden uitgenodigd om een nieuw werk te maken voor het Middelheimmuseum. Ze kregen daarvoor elk een honorarium en een productiebudget van 15 000 euro. Dit stelde hen in staat om een professioneel project uit te werken op schaal van het museum en waar nodig externe expertise in te roepen. Om op die manier een belangrijke nieuwe stap te zetten in hun oeuvre. In een groepstentoonstelling die loopt tot zondag 16 januari 2022 stellen ze hun project in primeur voor aan het publiek.

De suggestie van materie toevoegen of weghalen, refereert aan de praktijk van beeldhouwen. De kunstenaars noemen zich beeldhouwer, en gaan op een persoonlijke manier om met het medium sculptuur. Er is een verwantschap en een resonantie tussen de werken en hun praktijk. Ze beschouwen zich als gravers. Geen golddiggers op weg naar een quick win. Ze graven veel dieper: om hun werk te maken, delven ze vele uren in verre geschiedenis (mountaincutters), in de aarde als ‘mal’ (Maika Garnica) en in representatie van macht (Mostafa Saifi Rahmouni). Ze ontginnen bekend en onbekend gebied en zoeken naar aanwijzingen om de bezoeker mee op pad te nemen in hun verhaal. De uiteenlopende elementen die de kunstenaars integreren in hun werk, delen ze met de toeschouwers. Zo vult de put zich met een zee aan mogelijkheden en interpretaties. De kunstenaars willen hun werk openen. Hun werk vult verschillende gaten in ons geheugen. Met het spitten in de aarde creëren ze een momentum om deze projecten te bewonderen, net voor de put weer dichtgaat en het gras terug wordt ingezaaid. (EM / Foto Ans Brys)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten