• 22/07/2024

Testen voor inwoners van de Zuidrand worden bijna verviervoudigd

MORTSEL – Vanaf nu maandag wordt de testcapaciteit op de campus van het Sint-Jozefziekenhuis in Mortsel uitgebreid én de administratie vereenvoudigd dankzij een handige softwaretool.

In het testcentrum kunnen inwoners van Boechout, Borsbeek, Lint, Hove, Edegem, Kontich en Mortsel terecht.

Deze versterking van het test- en triagecentrum is het resultaat van de verschillende partners die hiervoor de handen in mekaar hebben geslagen: de gemeentebesturen van de Zuidoostrand Antwerpen, de huisartsenkring, de Eerstelijnszone ZORA en GZA Ziekenhuizen.

Net zoals elders in het land, voelen de huisartsen van ELZ ZORA de toenemende druk omwille van de stijgende coronacijfers.

Het huidige test- en triagecentrum aan het Mortselse ziekenhuis GZA Sint-Jozef krijgt steeds meer mogelijke COVID-patiënten over de vloer om te testen.

Op vraag van de coördinatoren van de huisartsenkring, werd bekeken of aansluiten bij het testdorp in Antwerpen een optie was.

Dat was echter niet evident door de afstand én het kostenplaatje; De stad Antwerpen vroeg een forfaitaire 5 000 euro per maand aan elke gemeente.

Daarom kozen de zeven gemeenten voor lokale verankering en vlotte bereikbaarheid voor alle gemeenten binnen de huisartsenkring.

Het test- en triagecentrum krijgt een nieuwe, volwaardige, stek op de huidige locatie van de Sint-Jozefcampus in Mortsel, met een grotere testcapaciteit.

De testcapaciteit wordt gevoelig opgedreven van 50 testen per dag naar een maximum van 190.

Dit maximum kan mogelijk nog worden verhoogd rekening houdend met de maximale capaciteit van het labo van GZA zodat resultaat binnen de 24 uur na staalafname, één van de sterke punten van het TTC, behouden blijft.

Het nieuwe test- en triagecentrum zal gebruikmaken van de administratieve tool die Golazo ontwierp voor de testdorpen van Antwerpen, Gent en Brussel.

De investeringskost van Golazo wordt gedragen door de huisartsenkring. Per geteste inwoner die via deze tool naar het TTC komt, leggen de lokale besturen één euro bij. De nieuwe ingang bevindt zich aan de Molenstraat in Mortsel.

Momenteel is door de minister van volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (sp.a) beslist om preventieve testen op te schorten tot zondag 15 november. Het nieuwe test- en triagecentrum gaat maandag echter hoe dan ook open. (EM / Foto GZA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten