• 20/05/2024

TestCovid-dorp breidt uit, nieuwe methode zorgt voor kortere quarantaine

BORGERHOUT – Het Antwerpse testdorp TestCovid breidt zijn aanbod uit naar nieuwe doelgroepen.  Fons Duchateau (N-VA, zie foto), Antwerps schepen voor gezondheidszorg en voorzitter van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA): ‘Dit is een nieuwe stap in de uitbouw van het COVID-19-testdorp en het wapenen van de stad en omliggende gemeenten tegen het virus. Antwerpen en ZNA pionieren met deze aanpak en werken constructief samen met andere overheden. Ik wil minister Philippe De Backer (Open Vld) danken voor zijn inzet op het federale niveau om dit mee mogelijk te maken.’

Sinds de start op 6 augustus hebben  5 000 personen zich laten testen. Het gaat om mensen die een code hebben gekregen van een contactonderzoeker, zijn teruggekeerd uit een rode of oranje zone of een voorschrift hebben van hun huisarts.

Meerdere landen eisen van buitenlanders een attest van een recente negatieve test, of een verplichte quarantaine na aankomst. Wie een buitenlandse reis plant, kan zich voortaan laten testen in het testdorp. Zowel voor een professionele verplaatsing als voor vakantie. De test kost 46,81 euro per persoon en wordt niet terugbetaald door het RIZIV. Na de online reservatie en betaling via www.testcovid.be  krijgt de persoon die zich wil laten testen een e-ticket met een QR-code. Die moet samen met een identiteitsbewijs worden voorgelegd in het testdorp.

De tweede uitbreiding is er voor mensen in quarantaine. Binnen de voorwaarden van Sciensano kunnen zij zich een tweede keer laten testen in het testdorp. Vijf dagen na hun eerste, negatieve test krijgen ze per mail een uitnodiging voor een tweede test. Deze test is gratis. Concreet gaat het om mensen die geen symptomen vertonen en een eerste negatieve test hadden op minder dan zeven dagen na een risicocontact of na terugkeer van een reis. De tweede test kan ten vroegste negen dagen na dit risicocontact of de terugkeerdatum. Als ook de tweede test negatief is, kan de quarantaine vroeger worden gestopt dan de voorziene twee weken.
De komende dagen kunnen tien Antwerpse bedrijven via hun bedrijfsartsen werknemers laten testen in het testdorp. Dit is een kleinschalige proef bij geselecteerde bedrijven om werknemers met hoog-risico-contacten te screenen. Het is niet toegelaten dat deze bedrijven hun werknemers preventief screenen op COVID-19. De bedrijfsarts staat garant dat de werknemers in kwestie beantwoorden aan de testcriteria van Sciensano. Vervolgens krijgt het bedrijf per werknemer een unieke code waarmee hij/zij een afspraak kan maken in het testdorp.

De tweede test van werknemers met hoog-risico-contacten kan hun quarantaine met vier à vijf dagen inkorten. Schepen voor economie Claude Marinower (Open Vld): ‘Op die manier willen we vermijden dat bedrijven nodeloos stilliggen of op halve kracht moeten werken. Die dagen maken immers een groot verschil. De focus ligt nu op bedrijven uit cruciale sectoren. Het is een kleinschalige test, na een evaluatie kan dit nog worden uitgebreid naar andere bedrijven.’ De geteste persoon krijgt binnen de 24 tot 48 uur zijn uitslag via de huisarts, www.cozo.be  of www.mijngezondheid.be. 99 procent van de resultaten zijn binnen de 36 uur bekend. Wie een attest nodig heeft voor het buitenland, kan zijn of haar negatieve resultaat afdrukken via diezelfde websites.

Het testdorp staat alleen open voor wie geen symptomen van COVID-19 heeft en woont in de stad Antwerpen en haar districten, Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem. Wie wel symptomen heeft, belt zijn huisarts. Registratie vooraf is verplicht. (EM / Foto N-VA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten