• 18/07/2024

‘Terroristen in Antwerpen deinzen niet langer terug voor ontvoeringen en martelpraktijken’

BORGERHOUT – Vanmorgen stelde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen haar jaarverslag van 2023 voor. Gerechtelijk directeur Yve Driesen blikte samen met enkele medewerkers en het parket van Antwerpen terug op de geboekte resultaten, opmerkelijke tendensen en veranderingen in de organisatie tijdens alweer een bewogen jaar. 

Driesen: ‘Sinds 2022 worden we in het arrondissement Antwerpen geconfronteerd met een tsunami aan druggerelateerde geweldfeiten. Zelfs het tragische overlijden van een elfjarig meisje aan het begin van het jaar door narcoterrorisme, heeft niet kunnen zorgen voor bezinning en het keren van deze zorgwekkende trend. Drugsbendes pasten zich voortdurend aan en werden meedogenlozer: ze schuwden extreem geweld niet en deden vaak geen moeite om discreet te werk te gaan. 2023 werd dan ook gekenmerkt door een reeks explosies, schietpartijen en bedreigingen, maar ook door vele ontvoeringen én martelpraktijken.

 

Het (straat)geweld in de regio Antwerpen vindt zijn oorsprong in de aanwezigheid van grote criminele netwerken, die worden aangetrokken door de internationale cocaïnehandel in de haven. Dankzij de doorbraak in het dossier Sky ECC in 2021 kregen we onder meer een beter zicht op de corruptie die er speelt in en rond de Antwerpse haven en de omvang van de drugstransporten. Deze worden voornamelijk geregeld vanuit Dubai, Marokko of Turkije door High Value Targets. De enorme hoeveelheid aan ingezamelde data levert nog steeds nieuwe dossiers op; dossiers die heel wat tijd en inspanning vragen van onze mensen.

Het afgelopen jaar heeft onze afdeling Drugs in nauwe samenwerking met de collega’s van de Douane een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne weten te onderscheppen in de haven van Antwerpen: er kon maar liefst 116 ton worden gerecupereerd. Daarnaast werd er op aangeven van FGP Antwerpen ook nog eens vijf ton cocaïne onderschept in de haven van Zeebrugge. In totaal kon er dus 121 ton cocaïne worden gerecupereerd, met een straat waarde van minstens zes miljard euro. Opmerkelijk is dat 85 procent van deze inbeslagnames in belangrijke mate te danken is aan het onderzoekswerk en het (inter)nationale  netwerk van FGP Antwerpen. Hier zijn we zeer trots op.

‘Het afgelopen jaar werden er in het arrondissement Antwerpen elf drugslaboratoria en dertien dumpingen van drugsafval ontdekt. Dit voornamelijk in de Kempen. In deze laboratoria werd een scala aan drugs geproduceerd, waaronder amfetamine, mefedrone, clefedrone en crystal meth. De reststoffen die voortkomen uit dergelijke productie bestaan hoofdzakelijk uit toxische stoffen, irriterende substanties en licht ontvlambare oplosmiddelen. Dit chemisch afval wordt illegaal gedumpt. Dit heeft niet alleen een ecologische impact, maar ook ernstige gevolgen voor de volksgezondheid. Het snel detecteren en ontmantelen van synthetische drugslaboratoria is dan ook van groot belang.

Een opvallende ontwikkeling na de coronapandemie is de toename van thuisprostitutie. Pooiers huren woningen via online platforms om seksuele diensten aan te bieden. Omdat het moeilijker is om zicht te krijgen op deze verborgen activiteiten, dienen we hier bijkomend in te investeren. Het afgelopen jaar ontvingen collega’s van de afdeling Terro ongeveer zo’n 14 000 fenomeen gerelateerde vragen en tips. Op alle vlakken merken we op dat criminelen steeds meer gebruik maken van de digitale wereld waar het steeds makkelijker wordt om elkaar te ontmoeten.’ Deze online ontmoetingsplaatsen zijn zeer divers en bieden een schijnbaar grenzeloze mogelijkheid voor criminele activiteiten.’

‘FGP Antwerpen stond het afgelopen jaar onder een constante druk en het aantal onderzoeken dat onze eenheid draaide is enorm. We behandelden 1 208 lopende en 685 nieuw opgestarte dossiers, deden 26 moordonderzoeken en 82 dossiers van druggerelateerd geweld. Er werden 762 arrestaties verricht en 90 miljoen euro in beslag genomen.’ (EM / Afbeeldingen FGP Antwerpen / Politie Neteland)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten