• 20/05/2024

‘Tentoonstellingen in detentie’ biedt je een unieke blik op het leven in de gevangenis

MERKSPLAS –  Onder het goedkeurend oog van directeur Serge Rooman en met de volle steun van het gevangeniswezen fotografeerde Eddy Meijs maandenlang in de gevangenis van Merksplas.

Rooman: ‘Een oprecht en een kwetsbaar beeld van de Merksplasse cipiers neerzetten. Daar ging het om.’ Zowel de verbindende kracht van het gevangenispersoneel als hun kwetsbaarheid vindt met deze tentoonstelling een weg naar de buitenwereld.  Rooman: ‘De verbinding in deze bijzondere groep mensen in beeld brengen was het startpunt van onze samenwerking.’

Eddy Meijs fotografeert sedert 2020 ‘embedded’ in de gevangenis van Merksplas en raakte zelf diep verbonden met de inrichting en zijn personeelsleden. Zijn aanwezigheid werd onzichtbaar en zijn beelden tonen alles. De focus van zijn fotografie lag specifiek op het in beeld brengen van de bijzondere verbinding die er leeft onder het personeel. Geen franjes, geen poses: een oprecht beeld van het dagelijkse werkleven in de gevangenis in Merksplas zoals het is. En toch was het nu anders. Deze periode viel immers samen met het begin van de pandemie. Het coronavirus hakte diep in de gevangeniswerking. Drie corona-uitbraken raasden meedogenloos doorheen de inrichting. ‘Lockdown’ werd een gevreesd nieuw woord in het penitentiair vocabularium. Het einde is nog steeds niet in zicht…

De fototentoonstelling stond vorig jaar al tentoongesteld in het Justitiepaleis in Antwerpen. Omdat heel wat medewerkers van de gevangenis rasechte Spetsers zijn, bracht men de tentoonstelling naar Merksplas. Zo kunnen hun familieleden en de Merksplasse bevolking een glimp opvangen van hoe het er binnen de gevangenismuren aan toe gaat in tijden van corona.

De gevangenis werd tijdens verschillende corona-uitbraken volledig van de buitenwereld afgesloten. Het personeel ging door, gewapend met handschoenen, schorten en mondmaskers. Eddy Meijs stond op de eerste rij (op veilige afstand en met mondmasker uiteraard) om het allemaal mee te maken en deze moeilijke periode vast te leggen op beeld.

De tentoonstelling toont een selectie van beelden op 42 reuzegrote panelen afgewisseld met stukjes tekst en gedichten van de personeelsleden. Zo krijg je als bezoeker een impressie van hoe het coronavirus werd beleefd achter de muren.

De foto’s werden gebundeld in een boek dat je ter plaatse kan bestellen. Je steunt hiermee CELLMADE, een autonome dienst die nationaal gevangenisarbeid binnen het gevangeniswezen organiseert. CELLMADE verwijst letterlijk naar ‘werk gemaakt in de gevangenis’, maar ook naar ‘celmaat’ en ‘de gevangenis als partner voor uw bedrijf’. De opbrengsten binnen CELLMADE stromen terug naar welzijnsprojecten, infrastructurele verbeteringen, sportaccommodaties, telefonie op cel en de organisatie van diverse beroepsopleidingen voor gedetineerden. De tentoonstelling loopt in de landloperskapel Merksplas-Kolonie, Kapelstraat 8, 2330 Merksplas en dit nog tot woensdag 12 januari telkens van 13 tot 17  uur. Hij is gesloten op vrijdag 31 december en zaterdag 1 en zondag 2 januari 2022. De toegang is gratis en er is een mondmaskerplicht vanaf zes jaar. (EM / Foto Eddy Meijs)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten