• 27/05/2024

Tentoonstelling van Chileense Arpilleras te bekijken in Mechels Cultuurcentrum

MECHELEN – Vorig jaar had M-fair de focus op Afrikaanse stoffen met de expo ‘Pagne Africain’.

Dit jaar nodigt M-fair curator Irma Prado uit, met een tentoonstelling van Chileense Arpilleras. Het festival zet hiermee een ander thema in de kijker, namelijk ‘Textiel en verzet’.

De tentoonstelling met de Chileense Arpilleras ging vandaag van start in het Cultuurcentrum van Mechelen (Minderbroedersgang 5).

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen van mondiaal beleid, en curator Irma Prado startten de tentoonstelling met een extra woordje uitleg.

Daarna werden er ook Chileense hapjes en drankjes geserveerd om de verschillende textielstukken in thema te ontdekken.

De tentoonstelling kan je nog gratis bezoeken tot zondag 22 oktober, telkens van woensdag tot vrijdag van 13 tot 18 uur.

Een arpillera is een felgekleurde lappendeken, gemaakt door vrouwen in Chili tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet.

De eerste arpilleras werden gemaakt door de moeders, echtgenotes en zussen van  verdwenen politieke gevangenen.

Na de staatsgreep kwamen zij samen om het verdriet om hun vermiste naasten te delen en begonnen ze met restjes stof hun verhaal te naaien. Via deze arpilleras beschreven ze hun angstige zoektocht naar geliefden en familie.

Het maken van arpilleras werd een lange populaire textieltraditie die door honderden vrouwen in Chili werd toegepast als een daad van verzet en aanklacht tegen de dictatuur van Pinochet.

De arpilleras waren voor het regime zo bedreigend dat het een misdrijf werd om er een te bezitten.

De naam ‘arpillera’ verwijst naar een soort doek uit jute, meestal gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen, zoals meel of tarwe.

Deze jute zakken vormden de basis voor de arpillera. De meeste arpilleras zijn 30 op 50 centimeter groot, een kwart van zo’n levensmiddelenzak.

Irma Prado werd geboren in Chili, maar woont sinds 1973 in België. Al sinds 1978 wijdt ze zich aan haar persoonlijke missie: arpilleras verzamelen, promoten en verkopen. Dat doet ze in samenwerking met het Vicariaat van Solidariteit (Santiago).

Ze stelde de arpilleras al tentoon op de meest diverse plaatsen en creëerde een workshop voor scholen en culturele centra.

M-Fair: Eerlijk gekleed is een festival voor eerlijke en duurzame kledij. Op zondag 8 oktober kan je in het Cultuurcentrum Mechelen terecht voor workshops, lezingen én het kloppende hart van M-Fair: een markt met de leukste winkels uit Mechelen mét een eerlijk, fair en/of circulair aanbod. Meer info vind je hier . (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten