• 14/06/2024

Tentoonstelling over oudste Mollenaar, studeren in jeugdhuis en bib

MOL – In  de bibliotheek in ’t Getouw in Mol kan je in primeur een urne uit de vroege ijzertijd bewonderen. De urne met stoffelijke resten van de oudste Mollenaar werd toevallig ontdekt in de omgeving van de grafheuvels in Postel. Wie graag alle details kent, is op woensdag 26 januari welkom tijdens de lezing ‘De urne van Postel’ in Zaal ’t Getouw. De urne geeft een belangrijk stukje geschiedenis van de gemeente prijs. De stoffelijke resten die erin teruggevonden werden, wijzen erop dat er 800 jaar voor Christus al mensen woonden in Mol. Benieuwd? Kom zeker een kijkje nemen.

Tijdens een plaatsbezoek aan de grafheuvels in Postel trof Jo Lommelen, de voorzitter van de Molse Kamer voor Heemkunde, in een gat aan de voet van een boom de scherf van een urne aan. Na deze ontdekking gingen archeologen van het Kempense Onroerend Erfgoed op deze locatie verder aan het werk. De urne, met daarin stoffelijke resten, werd zo voorzichtig mogelijk opgegraven en meegenomen voor grondig onderzoek. Ze ontdekten de stoffelijke resten van een vrouw die in Mol leefde in de vroege ijzertijd, zo’n 800 jaar voor Christus.

Het gaat om een mooi stukje geschiedenis, dat de dienst erfgoed met de bewoners wil delen. Dat doen ze met een tentoonstelling van de urne.Tot zaterdag 29 januari krijg je de kans om de urne die gevonden werd in Postel te bewonderen. Ze werd gerestaureerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed en is te bekijken in de bibliotheek, Molenhoekstraat 2. Je bent welkom tijdens de openingsuren.

Op woensdag 26 januari van 20 tot 22 uur is er de lezing ‘de grafheuvels van Postel’ in Zaal ’t Getouw. Uiteraard dit alles onder voorbehoud van de dan heersende coronamaatregelen. Je krijgt de unieke kans om te luisteren naar enkele experten die betrokken waren bij de vondst van de urne in Postel. Erwin Meylemans (archeoloog), Sofie Debruyne (agentschap onroerend erfgoed) en boswachter Werner De Kinderen samen met regiobeheerder Hildegarde Quintens (Agentschap Natuur en Bos) komen vertellen over de erfgoedwaarde van grafheuvels en het onderzoek naar  deze urne. Inschrijven voor de lezing is verplicht en kan vanaf maandag 10 januari via https://www.getouw.be/activiteiten/detail/4824/lezing-grafheuvels-van-postel.

Wie nood heeft aan een rustige studieplek is welkom in jeugdhuis Tydeeh, Rivierstraat 8. Tot dinsdag 4 februari 2022 reserveert het jeugdhuis zeven tafels voor studenten. Je kan er terecht tijdens de openingsuren. Reserveren kan online, wifi is gratis beschikbaar.

De zeven tafels staan verspreid over het café op de eerste verdieping. Er is gratis koffie, thee en water. Andere snacks en dranken kan je aan kleine prijzen aankopen. Reserveren via  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1s0jvQ2dk42JoiDXEBWDoMNYugCjaEj1NNVqJtqFmGjU/edit#gid=0 . Van maandag tot zaterdag kan je vanaf 8 uur in het jeugdhuis terecht. Op woensdag en zaterdag gaat het café open vanaf 11 uur, op vrijdag om 15 uur. Maar je mag natuurlijk blijven studeren als de muziek of het gebabbel niet storend voor je is. Op maandag, dinsdag en donderdag blijft het café een stille ruimte.  Dit initiatief richt zich tot studenten die thuis niet over de ruimte of mogelijkheden beschikken om in alle rust te studeren.  Tot en met maandag 31 januari reserveert ook de bibliotheek tien tafels voor studenten. Je kan er terecht tijdens de openingsuren. Reserveren hoeft niet, vol is vol. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten