• 12/07/2024

Tentoonstelling op Bist, ’t Marmotteke, Edenplein en Prins Boudewijnlaan

WILRIJK – Stripheld Jommeke en tien Wilrijkse basisscholen zetten deze maand volop de jacht in op zwerfvuil. Dat doen ze met een reizende tentoonstelling die tijdens die maand op vier plekken in het district opduikt.

Jommeke is thuis in het stripdistrict Wilrijk. Geestelijke vader Jef Nys tekende de stripheld en zijn vrienden er voor het eerst. Jommeke duikt er ook her en der op in het straatbeeld – van nutskasten tot de reuzengrote stripmuur aan de Heistraat – en is een vaste gast op de Geitestoet.

Jommeke en het district Wilrijk willen samen kinderen wijzen op de gevaren van zwerfvuil voor het milieu en manieren om deze te recupereren. Daarom organiseren het district, Standaard Uitgeverij en het bedrijf DEME heel de maand mei een reizende expo rond dit thema.

Aan de basis ligt ‘De Plasticjagers’, Jommeke’s 300ste album waarin de stripheld een nieuwe versie van de onderzeeër ‘De Plastieken Walvis’ ontwikkelt die plasticafval omzet in energie.

De pop-up tentoonstelling, opgebouwd in een container, staat de komende maand achtereenvolgens op de Bist, in buurtpark ’t Marmotteke op het Valaar, op het Edenplein en aan de Prins Boudewijnlaan.

In totaal komen 28 klassen van tien Wilrijkse basisscholen langs voor een speelse les rond zwerfvuil. De leerkrachten ontvingen vooraf een educatief pakket. Alle leerlingen gaan naar huis met een stripalbum van Jommeke.

Vandaag bezocht een klas van Parkschool Ieperman als eerste de containertentoonstelling op de Bist. De leerlingen werden er ontvangen door niemand minder dan Jommeke zelf. Ook op maandagen 16, 23 en 30 mei zal de stripfiguur aanwezig zijn wanneer de tentoonstelling neerstrijkt op een nieuwe Wilrijkse locatie.

Hans Ides (CD&V), districtsschepen voor jeugd en lokale onderwijszaken: “Dit project startte met een brief van een paar kinderen van het eerste leerjaar aan het districtsbestuur die lieten weten erg ongelukkig te zijn met het vuil dat ze zagen rondslingeren.’

‘Samen met Jommeke brengen we alle kinderen bij wat de gevolgen zijn van iets te laten rondslingeren en hoe recycleren werkt. Het project zal in juni eindigen met het inhuldigen van een nieuw kunstwerk gemaakt met gerecycleerd plastic. Het enthousiasme van de Wilrijkse lagere scholen om hieraan mee te werken geeft nog eens aan hoe belangrijk omgaan met afval is.’

Districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘Goede gewoontes leer je best van jongsaf. En respect voor een propere, zwerfvuilvrije omgeving is dat zeker en vast. Daarom ben ik heel blij dat we voor deze educatieve tentoonstelling kunnen samenwerken met onze Wilrijkse lagere scholen. Bovendien kunnen we rekenen op Jommeke, één van de populairste stripfiguren die bovendien onlosmakelijk verbonden is met Wilrijk.’ (EM /Afbeelding FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten