• 21/06/2024

Tekenaar-illustrator-regisseur Randall Casaer toont manimals op Nieuw Zuid

ANTWERPEN – Vanmiddag opende tekenaar-schrijver, illustrator, woordkunstenaar en regisseur Randall Casaer (1967) – bekend als huistekenaar van De Slimste Mens Ter wereld – een gloednieuwe expo op Nieuw Zuid: ‘Every Man a Manial.’ Casaer: ‘Ik heb al vaker tentoongesteld, maar deze expo is toch een beetje speciaal. Normaal maak ik een selectie uit bestaand werk of heeft de curator van de expo iets gezien dat in zijn of haar verhaal past. Nu heb ik een deel van het materiaal speciaal voor de expo gemaakt.’

Manimals zijn momenteel alomtegenwoordig op Nieuw Zuid. Casaer bedacht ze in opdracht van projectontwikkelaar Triple Living. Casaer: ‘Ik ben met Triple Living in contact gekomen omdat ze een idee hadden voor hun advertenties. Ze wilden werken met tekeningen. Zij maken altijd chique gebouwen. Ze werken met toparchitecten en maken er dan een filmpje van. Zo kwamen ze ook de artiest filmen die tekeningen op hun advertenties maakt, ik dus. Toen we dat filmpje aan het bekijken waren merkte men op dat ik nog veel werk had staan in mijn atelier. Ze boden me deze ruimte aan en vroegen of ik het zag zitten om iets tentoon te stellen.’

‘Alles draait rond manimals. Dat zijn figuren die rondlopen in advertenties van Triple Living. Het zijn een soort huisgeesten. Als je een goed huis hebt, komt daar een manimal in wonen. Is dat een huis waar veel boel gemaakt wordt, dan blijven ze weg. Het zijn dus wezens die niet veel te vertellen hebben, die niet veel blabla verkopen. Ieder van ons heeft in zich een manimal. Vandaar de titel van de tentoonstelling.’

‘Hier liggen dingen die ik twintig jaar geleden gemaakt heb. Bij mijn oud papier had ik een stapel oude architectuurmagazines gevonden. In het begin heb ik katten, auto’s en moto’s getekend. In een volgende fase werden dat mensen die veranderden. Dat werden manimals terwijl ik aan het tekenen was. Ik heb toen ook die naam bedacht maar er is verder niks van gekomen. Dat heeft twintig jaar in een map gezeten. Af en toe dacht ik ‘dat is ook nog een tof werk. Ik wou dat ik er iets mee kon doen.’

‘Toen klikte alles ineen. Voor het grootste deel van de rest van de tentoonstelling ben ik terug manimals beginnen maken. Ik heb ze ook bijgetekend op bestaand werk zoals oude foto’s. Daarna zijn we zot beginnen denken. We zijn zitzakken beginnen maken bijvoorbeeld en er zijn (plak)tattoos. Iemand kwam met het idee om een tatoeëerder te laten komen maar dat vond ik er wat over.’

‘Mensen kunnen mij kennen van De Slimste Mens. Denk aan de reeksen die je ziet waarbij je het verband moet zoeken. Soms doen ze een ronde met spreekwoorden waar geen foto’s bij kunnen. Dan doet men een beroep op mij. Erik Van Looy noemt mij de huistekenaar. Ik doe dat ondertussen inderdaad al meer dan tien jaar. ‘

‘Ik heb bovendien de eerste shows van Wim Helsen geregisseerd en van Wouter Deprez. Ik ben een creatieveling. Ik heb altijd getekend en ben met theater bezig geweest.  Ik heb ook de laatste show van Johan Terryn gedaan. We hebben samen een podcast gemaakt, getiteld ‘Tot onze grote spijt’, waarbij Johan mensen gaat interviewen die van iets spijt hebben. Deze zomer ga ik nog iets doen voor het M HKA. Het wordt een project met heel veel verschillende artiesten en installaties.’

De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 18 juni in de exporuimte van Triple, Nieuw Zuid Expo, Michel De Braeystraat 51b. Het is de derde expo die er wordt gehouden. Hij is gratis toegankelijk en dit elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12 en 18 uur of op afspraak. Info: https://nieuwzuid-expo.be.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten