• 12/07/2024

Team Belgium houdt in juni algemene repetitie voor Olympische Spelen op het Kiel

BRUSSEL – Nog 500 keer slapen en de Olympische Spelen van Parijs 2024 zullen gaan van start met een openingsceremonie. Vanochtend stelde het BOIC in het atomium, in samenwerking met de Nationale Loterij, het ‘LOTTO Belgium House’ officieel voor. Dit wordt dé ontmoetingsplaats voor Belgische atleten en supporters in het hartje van Parijs. Twee Belgische teams zijn al zeker van een plek op de Spelen: het mannenhockeyteam en de jumpingploeg.

Maar vooraleer het zover is worden van woensdag 21 juni tot en met zondag 2 juli de European Games gehouden in Krakow, waaraan 140 Belgische atleten zullen deelnemen. Niet alleen het EK zelf, ook de voorbereiding erop ,worden een algemene repetitie voor de Spelen in Parijs en daarbij speelt Antwerpen – meer bepaald het Kiel – een cruciale rol. Op de European Games komen 29 sporten aan bod, zowel Olympische als niet-Olympische.

Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC: ‘Team Belgium zal de Europese Spelen voorbereiden met een stage in Antwerpen, van maandag 12 tot zondag 18 juni. Dit  wordt een ideaal moment om het Team Belgium Basecamp concept dat werd uitgetekend voor Parijs 2024 in samenwerking met de topsportpartners eens uit te testen. De centrale locatie wordt de Wilrijkse Plein maar we slaan onze tenten ook op in de wijde omgeving rond en op het Kiel.’

Het LOTTO Belgium House neemt van vrijdag  26 juli tot zondag 11 augustus 2024 zijn intrek in de Salons Hoche – de vroegere opnamestudio’s van Eddie Barclay -, een prachtige en ruime eventlocatie in hartje Parijs, op een steenworp van de Arc de Triomphe. Atleten zullen er worden gevierd en fans kunnen er genieten van bekende Belgische dj’s en artiesten of culinaire specialiteiten en wedstrijden op groot scherm bekijken.

Er zijn sportdemonstraties, een sportbar, een bistro en een shop met Team Belgium-kledij en merchandise. Per dag kunnen er 2 000 fans terecht. Om dit te promoten waren atlete Noord Vidts en hockeyspeler (en rasechte Antwerpenaar, want woonachtig in het centrum van de stad) Thomas Briels (zie foto), aanwezig. Een nieuwe carrière voor Briels nu hij geen international meer is en zelf dus niet zal deelnemen aan de Spelen?

Briels: ‘Toch niet. Ik heb goede contacten bij het BOIC. Dat is normaal he, wanneer je vier keer hebt deelgenomen aan de Olympische Spelen. Ze hadden er hier vandaag graag een hockeyspeler bij maar de nationale kern traint dagelijks om 10.30 uur in Antwerpen. Ik ben de enige die gestopt is, dus was ik beschikbaar, al moet ik vanmiddag nog gaan trainen bij mijn club, Oranje-Rood, in Eindhoven. Momenteel komt hier geen vervolg op. Ik ben ook eens bij Matexi geweest, de sponsor van het BOIC, om een prijsuitreiking te doen net na de vorige Olympische Spelen. Ik vind het tof dat men de atleten en sponsors mee probeert te betrekken. Dat is voor ons ook plezant.’

‘Ik zou niet de gehele voorbereiding opnieuw willen doen voor de Spelen. Dat heb ik genoeg gedaan. De Spelen zelf zijn wel de leukste momenten uit mijn loopbaan. Het is en blijft het grootste sportevenement ter wereld. Daar doe je het voor. Het winnen van Olympisch goud heeft mijn leven helemaal doen veranderen. Olympisch kampioen ben je voor het leven. Je merkt dat hockey in België leeft tijdens de grote tornooien. Onze Olympische finale werd door miljoenen mensen bekeken maar nu, tijdens het WK, was er nauwelijks persaandacht. Je haalt de halve finale van een WK en je kon er in de kranten bijna niks over lezen. De weinige Belgische journalisten die er waren, kwamen pas tegen het einde van het tornooi. We hebben het meest succesvolle team in de Belgische sportgeschiedenis. Wij hebben België op de wereldkaart gezet. Maar we moeten blijven presteren of de belangstelling wordt helemaal nihil.’ Vanochtend deed Briels ook mee aan ‘Terre de Jeux 2024, een Round the World Relay aan de voet van het atomium. Alle info over de Spelen en over het LOTTO Belgium House krijg je door gratis lid te worden van de Team Belgium Club via  https://www.teambelgiumclub.be.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten