• 19/07/2024

Talrijke wijzigingen aan reglement van Antwerpse bibliotheken

ANTWERPEN – Vanaf woensdag 17 november starten de Antwerpse bibliotheken met een nieuw gebruikersreglement. Leentermijnen verbeteren, oplopende boetes verdwijnen en er wordt ingezet op een betere toegankelijkheid. Voor jongeren tot 26 jaar, leerkrachten en mensen met recht op kansentarief is het lidmaatschap voortaan gratis. Voor volwassenen bedraagt het lidmaatschap vijftien euro.

Het gebruikersreglement van de Antwerpse bibliotheken biedt een groot aantal klantvriendelijke verbeteringen. Zo worden de leentermijnen verlengd van drie weken naar een standaard uitleenperiode van zes weken. Daarna kunnen klanten de leentermijn gratis nog eens met drie weken verlengen. De stad Antwerpen schaft oplopende boetes af. Bij afloop van de leentermijn, heeft de lezer de keuze om het boek terug te brengen of aan te kopen. Kinderen en jongeren tot 26 jaar zullen  gratis materialen kunnen ontlenen, waarbij niet alleen boetes maar ook het lidgeld wegvallen.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Deze vernieuwing kadert in een innovatief strategisch plan dat de komende jaren verder uitgerold zal worden. Het is belangrijk dat de bibliotheken zich aanpassen aan een veranderende samenleving, waarbij kansen worden gegeven en wordt ingezet op de geletterdheid, cultuureducatie en competentieontwikkeling van de volledige samenleving.’

De bibliotheken zullen toegankelijker worden, met aandacht voor kinderen en jongeren. De bibliotheken zullen meer open zijn na de schooluren. Scholieren kunnen er dan vaker na schooltijd terecht om te studeren en gratis gebruik te maken van pc’s. Er wordt ook ingezet op de reservering van een studieplek, toegang tot gratis online nationale en internationale kranten en tijdschriften, al dan niet gecombineerd met een gezellig koffietje in de bib.

Het lidmaatschap van de Antwerpse bibliotheken wordt vanaf midden november herbekeken. Iedereen tot 26 jaar en mensen met recht op het kansentarief, kan gratis lid worden. Het standaard volwassentarief komt op vijftien euro om de langere uitleentermijnen, het boetevrij lenen en de betere toegankelijkheid te realiseren. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden die verder uitgebreid worden vanaf 17 november, op maat van de leden en aangepast naar de noden per wijk. Alle bibliotheken, behalve Brederode en De Vertellerij, zullen open zijn op zaterdag, Permeke, Arena Deurne en Bist Wilrijk openen  op zondag en nieuw is ook dat Bib Vrede Borgerhout, Luchtbal, Brederode, Kielpark, Elsschot en De Vertellerij Berchem open zijn op maandag. Naast de onbemande bibliotheek in Wilrijk zal ook Bib Arena de onbemande bibliotheek aanbieden, boeken inleveren zal 24/7 mogelijk zijn met een inleverbus voor elke bibliotheek.

Het nieuwe gebruikersreglement kadert in het beleidsplan 2020-2025 voor de Antwerpse openbare bibliotheken dat vorig jaar werd voorgesteld. De Antwerpse bibliotheken kiezen hierin voor een aanpak op maat van de klant. Zo wordt maximaal ingezet op geletterdheid, mediawijsheid en participatie. Het opzet is om zoveel mogelijk Antwerpenaren te betrekken, met extra aandacht voor kinderen en jongeren van de stad. De komende jaren worden de vernieuwingen nog verder uitgebreid, met onder meer een herinrichting van verschillende Antwerpse bibliotheken in functie van een beter onthaal, een verdere uitbreiding van de openingsuren, studieplekken en interactieve leeromgeving. (EM / Foto Victoriano Moreno)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten