• 27/05/2024

Tal van concerten rond de Heistse berg, zes zorginstellingen kregen groene behandeling

HEIST-OP-DEN-BERG – Plezier dichtbij huis, wat wil je nog meer? Op en rond de Heistse berg valt er ook deze zomer van alles te beleven.

Op het Vredesplein onderaan de berg en aan het Torengebouw kan je tussen vrijdag 14 en zondag 23 juli allerlei kleinschalige activiteiten meepikken. Kom mee dansen op de beats van TMRV. Geniet van de lokale pIE p.KLEIN of van de Kids’ Day. Leef je uit tijdens Bal National. Ook de jaarlijkse traditie van de Bergconcerten op het Kerkplein gaat weer van start. Elf Heistse muziekverenigingen geven in juli en augustus het beste van zichzelf op het Kerkplein. Tafeltjes, stoelen en parasols zorgen voor een zomerse sfeer. Bij Kaffee Den Afgrond kan je tijdens de concerten terecht voor iets lekkers.

Een overzicht van de concerten (telkens op zondag): 2 juli KF Sint Cecilia Booischot (11 tot 12 uur), jachthoorngroep Waldo (12.15 uur tot 13.15 uur), 9 juli WOSHkoor (11 tot 12 uur), Murgafanfare Agrum (12.15 uur tot 13.15 uur), 16 juli KF De Goorse Bloesem (11 tot 12 uur), 30 juli KFO Wiekevorst (11 tot 12 uur), 6 augustus KH Rust Roest Verbroedering (11 tot 12 uur), KKF De Eendracht Itegem (12.15 uur tot 13.15 uur), 13 augustus KF Sint Jansvrienden (11 tot 12 uur), 20 augustus KF Moed & Volharding (11 tot 12 uur), F De Ware Eendracht Schriek (12.15 uur tot 13.15 uur). Info: www.heist-op-den-berg.be/nieuws/cafeconge-2023 en www.heist-op-den-berg.be/nieuws/bergconcerten-2023

De Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van UAntwerpen en de vier  Antwerpse Regionale Landschappen zetten stevig in op de link tussen vergroening en zorg. In het kader van het project Buitenzorg kregen enkele zorginstellingen een ‘groene’ behandeling.

‘Buitenzorg’, een PDPO-project (Programma voor Plattelandsontwikkeling), bekijkt hoe je een natuurlijke buitenruimte creëert, hoe je de vergroening van je zorginstelling realiseert en het landschap binnentrekt. Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor milieu en natuur en voorzitter regionale landschappen: ‘We hebben het dan over belevingstuinen, prikkelpaden en snoezeltuinen. Over voelmuren, dwaaltuinen en een blotevoetenpad. Omdat het landschap en de natuur een gunstig effect hebben op onze gezondheid, brengen we in het pilootproject Buitenzorg de zorg weer naar buiten. In de eerste plaats genieten de patiënten net als het personeel, de bezoekers en de omwonenden.’

De Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de Universiteit Antwerpen en de Antwerpse Regionale Landschappen (de Voorkempen, Rivierenland, Kleine en Grote Nete, Schelde Durme) zochten zes zorginstellingen in de provincie Antwerpen om mee aan de slag te gaan: Woonzorgcentrum Ten Kerselaere (Heist-op-den-Berg), Woongemeenschap De Reuzetuin (Arendonk), Dagcentrum Vogelzang (Laakdal), Huize Eyckerheyde (Bornem), Woonzorg- en revalidatieziekenhuis De Dennen vzw (Westmalle) en zorginstelling de Mick (Brasschaat).

Volgens Nele Kerkhof van De Dennen vzw bood het project buitenzorg de kans om een heel masterplan op te maken voor het domein. ‘We ambiëren niet alleen een gastvrije omgeving voor onze bewoners, patiënten, medewerkers en bezoekers, maar ook een natuurbelevingsvolle omgeving voor bezoekers. Een eerste realisatie van ons masterplan is de dwaaltuin voor personen met dementie.’

Ook in de andere zorginstellingen ging de schop in de grond in samenwerking met de Regionale Landschappen. Bijvoorbeeld in Ten Kerselaere (Heist-op-den-Berg) werd pal in het hart van het woonzorgcentrum een rolstoelvriendelijk stukje groen gecreëerd. Met streekeigen bomen en struiken ontstond er een rustige plek: een snoezeltuin. In woonzorgcentrum de Mick (Brasschaat) spelen ze de troef ‘Natuurbeleving draagt bij tot het algemeen welzijn van mensen’ ten volle uit. Een natuureducatief pad en enkele duizenden struiken, vele solitaire bomen en enkele wadi’s zullen de natuur in al zijn harmonie herstellen. De ergotherapietuin werd aangevuld met een natuurlijke speelzone. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten