• 12/07/2024

Taalpunt Nederlands in bibs van Neteland, Dinky Toys komen naar Vorselaar

HERENTALS – Vanaf maandag 6 februari kan je in alle bibliotheken van Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) terecht in een Taalpunt Nederlands. Een Taalpunt is de plek bij uitstek voor wie Nederlands wil leren of beter wil lezen en schrijven. Alle materialen die je helpen om Nederlands te leren en te oefenen staan hier bij elkaar: taalcursussen, grammatica- en spellingsboeken, woordenboeken, luisterboeken, maar ook leesboeken en kranten in eenvoudige taal. Een groot deel van de collectie bestaat uit taalbevorderende spellen. Alles is onderverdeeld met gekleurde symbolen, zodat men vlot zelf materialen kan uitkiezen die aansluiten bij het taalniveau.

Jan Michielsen (CD&V), schepen van bibliotheek voor de stad Herentals: ‘Een goede kennis van het Nederlands is belangrijk om mee te kunnen in deze samenleving. Met onze gevarieerde collectie kunnen we als Bibliotheek Neteland nieuwkomers, anderstalige en laaggeletterde volwassenen stimuleren om de Nederlandse taal te leren. Naast het Taalpunt Nederlands voor volwassenen vind je in iedere bib ook een uitgebreide collectie, gericht op kinderen en jongeren.’ Het Taalpunt is voor iedereen toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheken. Ook leerkrachten, medewerkers van de sociale dienst of wie dagelijks bezig is met anderstaligen Nederlands te leren zijn welkom in de vijf Taalpunten.

Naar aanleiding van deze opstart organiseert Bibliotheek Neteland in samenwerking met de Dienst Gelijke Kansen en Preventie van de stad Herentals op donderdag 16 februari om 19 uur een inspiratieavond ‘Taal aan Tafel’ in de Herentalse bibliotheek. Tijdens deze inspiratie-avond kan je het aanbod aan activiteiten, cursussen en materialen ontdekken. Deelnemen is gratis. Meer info: www.herentals.bibliotheek.be.

Heb je een hart voor de natuur en wil je graag noodlijdende wilde dieren helpen? Dan is vrijwilliger worden bij het Wildlife Taxi Team misschien iets voor jou. Vogelbescherming Vlaanderen is immers op zoek naar geëngageerde dierenliefhebbers die dit team willen versterken als chauffeur. De vrijwilligers geven telefonisch advies en transporteren het noodlijdende dier naar het dichtstbijzijnde vogelopvangcentrum (VOC).

Voor geïnteresseerde chauffeurs is er een gratis info- en opleidingsmoment op zondag 12 februari, van 13 tot 16 uur bij het VOC Neteland, Langstraat 29/1 in Herenthout. Inschrijven voor deze opleiding kan via afdelingenteam@vogelbescherming.be.

Na Fir Bolg is niet het grootste muziekfestival in Vlaanderen, maar noemt zichzelf wel één van de gezelligste. Jaarlijks komen zo’n 15 000 muziekliefhebbers naar Vorselaar.

Na Vive La Fête voegen de organisatoren een nieuwe Belpop-legende toe aan hun affiche: The Dinky Toys. Samen met Soulsister, De Radio’s en Clouseau behoorden The Dinky Toys tot de populairste bands van de eerste helft van de jaren ‘90. Van 1991 tot en met 1994 schudden ze elk jaar zomerhits uit hun mouw zoals My Day Will Come (’91), I Can’t Keep My Hands Off You (’92), Out In The Streets (’93) en Declaración De Amor (’94.)

In totaal stonden ze 155 weken in de Ultratop. Voor hun kleurrijke outfits werkten ze samen met Walter Van Beirendonck, die later ook U2 van een garderobe voorzag. Ze hadden daarenboven ook nog eens een uitstekende live-reputatie. Zo wonnen ze in 1994 de Zamu-award (voorloper van de MIA’s) voor beste live-act.

Vijf jaar na hun vorige reünietour en 30 jaar na de release van hun platinum debuut CD ‘The Colour of sex’, herenigen The Dinky Toys zich voor enkele exclusieve concerten in 2023. Zanger Coco jr: ‘We hebben onze eigen klassiekers herwerkt en letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Naast vier originele bandleden, krijgt de groep een verjonging met negen bezielde en indrukwekkende muzikanten.’ Het festival vindt plaats van vrijdag 7 tot zondag 9 juli. (EM / Foto Stad Herentals)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten