• 23/05/2024

Synagoge, drie Antwerpse scholen en massagesalon in Berchem gesloten, lockdownfeestje in Deurne

ANTWERPEN – Vandaag ging burgemeester Bart De Wever (N-VA, zie foto) over tot het sluiten van twee Antwerpse scholen:  de Jesode-Hatora Beth-Jacobschool in de Joodse wijk, én Basisschool De Brem in Zandvliet.

In De Brem werden zestien coronabesmettingen vastgesteld. Alle leerlingen van de basisschool werden getest. De kleuters niet maar ook zij moeten tien dagen in quarantaine.

In een andere school van het district, De Brenne in Berendrecht, waren er twee besmettingen, één leerkracht en een leerling. Daar worden enkel de buitenschoolse activiteiten afgelast.

De Jesode-Hatora Beth-Jacob in de Lange van Ruusbroecstraat blijft minstens een week gesloten. Een aantal leerlingen geraakten besmet met de Britse variant. Om hoeveel leerlingen het gaat is niet bekend omdat een deel van de ouders zich verzetten tegen de test van hun kinderen.

Ook de synagoge in de Van Spangenstraat gaat twee weken  dicht. Deze beslissing werd genomen door de Joodse gemeenschap zelf nadat de politie de synagoge gisteren – en dit niet voor het eerst – twee keer moest ontruimen omdat er teveel aanwezigen waren . Het was overigens niet alleen in deze synagoge dat de politie moest optreden, dat gebeurde ook in twee andere Joodse gebedshuizen.
‘Het bestuur van de Belze Joodse gemeenschap heeft beslist voor de komende twee weken vrijwillig geen Saatdienst meer te organiseren in de synagoge gelegen in de Van Spangenstraat.’
‘Door de doorgedreven media aanwezigheid tijdens de herhaalde recente politiecontroles is de Belze Joodse gemeenschap de mening toegedaan dat de gebedsdiensten op dezelfde wijze werden gepercipieerd als lockdownfeesten, wat negatief uitstraalt op de godsdienstbeleving en de Joodse Gemeenschap in het algemeen.
De vraag kan wel worden gesteld in hoeverre de beslissing autonoom werd genomen. Om 11 uur plaatste de school nog dit op haar website: ‘Meneer de Wever, stop met joden te pesten en lees de Grondwet. Iedereen heeft het recht om in zijn kerk, moskee of synagoge te gaan bidden.’
Op de Bisschopenhoflaan in Deurne werd een lockdownfeestje stilgelegd waar een tiental mensen aanwezig was. Het ging om de drie bewoners van de woning en zeven gasten/
Op de Grotesteenweg in Berchem sloot de politie een erotisch massagesalon. Niet alleen de coronawetgeving werd overtreden, bovendien had de zaak geen vergunning. De uitbaters en de klanten werden verbaliseerd.
Buiten het grondgebied van de stad blijft  de Trioloschool, een school voor bijzonder onderwijs, in Brasschaat dicht na besmettingen bij twee leerkrachten en één leerling. (EM / Foto N-VA)

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten