• 24/07/2024

Sweeck: ‘Ik word die vragen over Van Aert soms beu. Tellen wij dan niet mee?’

BOOM – Wout Van Aert weet wie morgen de te kloppen man zal zijn op de Wereldbekerwedstrijd in Antwerpen. Na een aarzelend begin in Kortrijk won Tom Pidcock afgelopen zondag in Hulst en vandaag, tijdens de Superprestige-manche in Boom, demonstreerde hij opnieuw. Van der Poel kwam ten val, reed de wedstrijd weliswaar uit, maar kwam niet meer in het stuk voor.

Overigens was het niet alleen de Nederlander die onderuit ging op de kasseien. Hij deed dat samen met Pidcock maar de wereldkampioen zat onmiddellijk weer op de fiets om aan een eenzame solotocht te beginnen. Van der Poel moest starten vanop de derde rij en – net zoals in Hulst – snelde hij in geen tijd naar de tweede stelling. Door de val verzeilde Mathieu hopeloos achterop maar hij finishte uiteindelijk op een verdienstelijke dertiende plaats.

Het werd dus geen denderende wedstrijd in De Schorre, waar ook opvallend minder toeschouwers waren dan de vorige jaren. Voor de zoveelste keer dit seizoen was Laurens Sweeck de beste Antwerpenaar. De man uit Booischot reed haast constant eenzaam en alleen op de vijfde plaats. Hij eindigde op 1’10″. Jens Adams uit Minderhout finishte als zevende op 1’21”. Niels Vandeputte uit Brecht had nog net een plaatsje in de top tien op 1’46”.

Van der Poel had duidelijk pijn na afloop van de cross. ‘Ik heb vooral last aan mijn schouder en aan mijn knie.’ De Nederbelg uit ’s-Gravenwezel gaf toe dat hij in de fout was gegaan. ‘Ik riep nog iets naar de materiaalpost en daardoor lette ik niet goed op toen die bocht eraan kwam. Nu, al ben al ben ik nog tevreden met mijn resultaat. Ik wilde de wedstrijd enkel en alleen maar uitrijden zodat ik niet stijf zou worden en nog wat ritme kon opdoen. Naarmate de wedstrijd vorderde leek de pijn wat weg te trekken. Na dit incident kan ik moeilijk zeggen dat ik in topvorm ben maar ik verschijn in ieder geval aan de start op Linkeroever morgen.’

Het parcours was niet meteen op maat van Laurens Sweeck gemaakt. ‘Ik had van in de eerste ronde het gevoel dat ik gewoon mijn eigen wedstrijd moest rijden en niet naar de anderen  kijken. Toch was mijn start vrij goed. Er werd echter bijzonder hard gereden. Er werd niet getwijfeld of afgewacht. Iedereen ging ervoor. Ik moest blijkbaar nog in mijn ritme komen want halfweg koers kon ik wel even rap rijden als de anderen maar de omloop is niet op mijn lijf geschreven. Ik heb vrij snel gevoeld dat ik niet ging winnen dus kwam het er op aan om zoveel mogelijk punten te pakken voor de Superprestige. Ik kwam nog in aanmerking voor het podium maar uiteindelijk was dat net iets te hoog gegrepen. Vijfde was dus het hoogst haalbare. Morgen zal het wellicht beter gegaan. In Antwerpen zijn er ook een aantal korte hellingen maar Linkeroever is een plek waar ik goede herinneringen aan heb dus ik ga er graag terug naartoe.’

Sweeck mocht ook 40 seconden opdraven voor een tv-interview maar dat ging nog maar eens over Van Aert. Of hij dat niet beu wordt? ‘Ik vind dat niet altijd even leuk. Soms heb ik de indruk dat wij niet meetellen. Mathieu deed vandaag mee en kwam wat ongelukkig ten val. Dat maakt ook deel uit van de sport. Er kan vanalles gebeuren, ook met Van Aert en Van der Poel en dan zijn wij het toch die de koers moeten maken.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten