• 14/07/2024

Subsidies voor events op Gemeenteplein van Edegem, Manke Lies herleeft

EDEGEM – De gemeente Edegem trekt financiële steun uit voor organisatoren die met een goed voorstel komen voor een lente-/zomerevenement en/of een herfst-/winterevenement op het Gemeenteplein.

Koen Michiels (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Edegem wil een aantrekkelijke gemeente zijn waar inwoners graag wonen en werken en waar ruimte is voor ontspanning. Een levendig centrum, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten is daarbij cruciaal.’ Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘We reserveren een subsidiebedrag van 10 000 euro. Dat willen we bij voorkeur spreiden over maximaal twee evenementen per jaar op het Gemeenteplein, één in het voorjaar of de zomer en één in het najaar of de winter. Komt er voor een van deze periodes geen goed voorstel dan kunnen we het bedrag overdragen naar het daaropvolgende jaar of toch beslissen om het te spreiden over meerdere kleinere events. In de gemeenteraad van december stemden we over een reglement waarin we de voorwaarden vastlegden.’

Michiels: ‘Belangrijke voorwaarde is dat de toegangsprijs beperkt is of gratis en een ruim publiek aanspreekt. We schenken bij de beoordeling ook extra aandacht aan de inspanningen op vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid, diversiteit, mobiliteit en kindvriendelijkheid. We gaan met ons reglement op zoek naar events met een breed sociaal, cultureel of sportief karakter. Rommelmarkten, circussen, kermissen, ambulante handel, … zijn uitgesloten van deze subsidie. Bij significante investeringen kan de organisatie ook voor meerdere jaren een subsidie aanvragen, evenwel beperkt tot drie edities.’ Aanvragen verlopen via het evenementenloket op www.edegem.be. Op de website vinden organisatoren ook het volledige subsidiereglement terug.

Dit jaar viert Edegem z’n 850ste verjaardag. De uitdaging: Edegemnaars maar liefst 850 activiteiten laten organiseren op een jaar tijd. Heel wat Edegemnaars lieten alvast geen gras groeien over de oproep en gingen creatief aan de slag. Zo ook Bart en Else die met de bouw van twee reuzen de Edegemse legende van Manke Lies willen laten herleven. Zij ontvangen als financieel duwtje in de rug een wijkbudget van 2 500 euro voor de bouw ervan.

Michiels: ‘Edegem heeft momenteel nog geen reus. Daar willen Bart Boussemaere en Else Bogaerts van Atelier JR-Bot verandering in brengen met spinster Manke Lies en haar maatje de Kleine Man. Samen met vrijwilligers gaat het duo de uitdaging aan om een vier meter hoge reus uit gerecycleerd materiaal te bouwen.’

KTA Da Vinci bouwt mee aan de reus, de Edegemse scholen werken mee aan de optocht en de Edegemnaars kunnen materiaal doneren of een financiële geste doen. Lawrence Vancraeyenest (N-VA), schepen voor wijkwerking: ‘De komende jaren zullen de reuzen ook opduiken in het buurtleven.’ Om de reus af te krijgen, hebben de makers nog wat materiaal nodig. Oude militaire stukken zoals uniformen, kitzakken en capes zijn zeer welkom. Ook ander textiel in aardetinten zoals jutezakken, linnen stof of wollen kledij komen goed van pas, net als jeansstof en bont. Om dat alles aan elkaar te naaien, zoeken de makers bovendien nog handige naai(st)ers. Lies heeft namelijk maatje XXXXXL en dat belooft veel werk te zijn.  Wie wil kan contact opnemen met https://www.mankelies.be/contact. (EM / Foto Manke Lies)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten