• 20/06/2024

Studie UA: ‘Versoepelingen komen te laat, maar einde reisverbod te vroeg’

ANTWERPEN – De Grote Coronastudie van Universiteit Antwerpen kaartte onder meer de timing van de versoepelingen en het eventuele aanpassen van de maatregelen voor gevaccineerden aan. Mannen, 18- tot 35-jarigen en deelnemers met een moeilijke financiële situatie zeggen in het algemeen veel vaker dat versoepelingen te laat komen.

Net 22 000 mensen namen deel aan de Grote Coronastudie, die al voor de 35ste keer werd voorgeschoteld. De Grote Coronastudie is een initiatief van UAntwerpen. De grootschalige bevraging levert een karrenvracht aan data op. Prof. Thomas Neyens (KU Leuven): ‘Die gegevens zijn alleen waardevol wanneer ze op de juiste manier geïnterpreteerd worden. We weten dat onze steekproef niet volledig representatief is voor de Belgische bevolking, maar via statistische correcties kunnen we toch heel zinvolle uitspraken doen.’

Mannen, 18- tot 35-jarigen en deelnemers met een moeilijke financiële situatie zeggen in het algemeen veel vaker dat versoepelingen te laat komen. Rond sommige thema’s zijn de meningen uitgesproken, rond bijvoorbeeld de heropening van de niet-essentiële winkels is dat veel minder het geval. Herwogen percentages tonen dat ongeveer 66 procent van de bevolking het einde van het reisverbod als (veel) te vroeg beschouwt. De timing voor de heropening van de terrassen (gepland voor 8 mei) komt voor 34 procent van de bevolking (veel) te vroeg. 33 procent is dan weer van mening dat de heropening (veel) te laat komt.

Afhankelijk van hun profiel leggen de deelnemers de timing van de versoepelingen elders. Zo is de heropening van de niet-medische contactberoepen relatief belangrijker voor mensen die het financieel moeilijk hebben, evenals voor vrouwen, voor laagopgeleiden en voor alleenstaanden. Dat de avondklok vervangen wordt door een samenscholingsverbod, is dan weer belangrijker voor de deelnemers tussen achttien en 35 jaar, onder wie de studenten. De wetenschappers peilden ook naar de houding tegenover vervroegde vrijheden voor gevaccineerden. 38 procent wil niet of absoluut niet dat er voor gevaccineerden eender welke vorm van aangepaste maatregelen zou gelden. 52 procent steunt minstens één versoepeling voor gevaccineerden, meestal het toelaten van meer contacten binnenshuis.

In essentie gunnen mensen die nog langer op hun vaccin moeten wachten of die zich niet willen laten vaccineren, gevaccineerden die vrijheden niet. Dat betekent dat over het algemeen ouderen gunstiger kijken naar aangepaste maatregelen voor gevaccineerden. Hoe ouder men is, hoe groter de kans om zelf gevaccineerd te zijn of/en om te gaan met leeftijdsgenoten die gevaccineerd zijn. 78 procent van de gevaccineerden met één dosis en 63 procent van de gevaccineerden met twee dosissen geven aan de maatregelen nog even strikt te volgen als voor hun vaccinatie. Jongere gevaccineerden, lager opgeleide gevaccineerden en gevaccineerden uit centrumsteden geven vaker aan de maatregelen nu minder streng te volgen.

Van de gevaccineerden die aangeven losser om te gaan met de maatregelen, suggereren de resultaten dat 60 procent dat binnenshuis doet, veertien procent in professionele situaties en 44 procent buiten met anderen (meerdere opties per respondent waren mogelijk). In 47 procent van deze gevallen zijn de mensen met wie losser wordt omgegaan, altijd of bijna altijd gevaccineerd. (EM / Foto Pinterest)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten