Studie UA: ‘Mentaal welzijn stijgt bij studenten en daalt bij horecapersoneel’
WILRIJK – Het mentaal welzijn van studenten verbeterde de voorbije weken. Mensen die in de horeca of in de culturele sector werken, voelen zich wat minder goed in hun vel. Dat blijkt uit een verdere analyse van de Grote Coronastudie, die vandaag aan de 21ste editie toe is.
Op 22 september namen bijna 20 000 Belgen deel aan de tweewekelijkse Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB. Via de vragenlijst peilen de wetenschappers naar de gedragsveranderingen onder invloed van het coronavirus en de door de overheid opgelegde maatregelen.
Het mentale welbevinden van de deelnemers wordt al sinds 24 maart opgevolgd aan de hand van een aantal gestandaardiseerde vragen. In volle lockdown zaten we – logischerwijs – het minst goed in ons vel. Dat verbeterde toen de exit-strategie begon. Half juli benaderde het gemiddelde niveau van welbevinden dat van de Belgische Gezondheidsenquête uit 2018. Toen begon het aantal besmettingen opnieuw te stijgen en nam het mentale welbevinden weer af.
Sociaal wetenschapper Koen Pepermans (UAntwerpen Stadscampus): ‘We maakten een uitsplitsing naar sectoren van tewerkstelling. Dat levert voor de afgelopen weken enkele interessante vaststellingen op. Vergeleken met andere groepen ervaren studenten een slechtere impact op hun mentaal welzijn. Ook verslechterde dit in de laatste golf aanzienlijk bij werknemers in de cultuur- en horecasector, wellicht door de groeiende onzekerheid over hoe het virus de levens van deze mensen verder zal beïnvloeden. Het werd toen immers duidelijk dat een tweede golf zich op gang aan het trekken was.’
‘Dat intussen de lessen zijn hervat aan de hogescholen en universiteiten – zij het in aangepaste vorm – kan mogelijk verklaren dat de studenten nu meer duidelijkheid hebben over het komende academiejaar, waardoor bij hen het mentaal welzijn lichtjes lijkt te verbeteren. Niettemin wegen de inspanningen die worden gevraagd wellicht het zwaarste door bij hen. In pre-coronatijden behoorden zij tot de leeftijdsgroep die veruit de meeste sociale en fysieke contacten buiten het huishouden onderhoudt.’
Doorheen de ganse crisis ervaarden gepensioneerden consistent een merkbaar beter mentaal welzijnspeil, dat minder onderhevig is aan schommelingen door de veranderende percepties van risico’s en de ermee gepaard gaande onzekerheidsgevoelens over de toekomst.
Pepermans: ‘Zij ervaren relatief minder onzekerheid, mede doordat in onze solidaire maatschappij het inkomen van gepensioneerden constant blijft, en de toegang tot gezondheidszorg gegarandeerd. Dat ligt wel anders bij mensen die in de horeca of in de culturele sector werken. Bij deze groepen nemen de spanningen de laatste weken weer toe. Zij vrezen – na alle inspanningen die ze al hebben gedaan –allicht dat het er op korte termijn voor hun sector weer strenger aan toe zal gaan.’
De Grote Coronastudie kan worden ingevuld tot 22 uur. De wetenschappers polsen onder meer naar mentaal welzijn, het motivatiepeil (in samenwerking met UGent), de houding tegenover de Coronalert-app en willen weten of de mensen de huidige maatregelen proportioneel vinden. Je kan ze invullen via www.corona-studie.be, / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be(EM / Foto Pixabay)