• 20/04/2024

Studerende hockeymeisjes tekenen voor de topsportprestatie van het jaar

ANTWERPEN – Maura Cornelissens, Laurens Maertens, Alix Mariën en Marthe-Marie Geerts, winnaressen van de bronzen medaille op WK hockey vrouwen U-21, werden vanavond gehuldigd door Universiteit Antwerpen. Zij leverden de topsportprestatie van 2023.

Hockey, ijshockey of waterski: uit een van die sporttakken kwam dé sportprestatie van het jaar 2023, geleverd door een topsportstudent van de Universiteit Antwerpen.

De universiteit zwaaide ook twee sportieve toppers uit en betuigde eer aan de overleden wielrenner Tijl De Decker.

De combinatie topsport en universiteit is verre van vanzelfsprekend. Studenten met een topsportstatuut kunnen een flexibeler studietraject aanvragen en examens verplaatsen om zo te kunnen deelnemen aan stages en wedstrijden.

Maar op studievlak ligt de lat voor hen even hoog als voor niet-topsporters. Zo is er geen sprake van soepelere deliberatieregels.

Hun prestaties worden naar jaarlijkse gewoonte in de schijnwerpers gezet tijdens de Topsportavond.

Dit jaar werd  het een bijzondere editie: UAntwerpen betoonde eer aan Tijl De Decker. De student bio-ingenieur won in 2023 de wielerklassieker Parijs-Roubaix bij de beloften, maar overleed in augustus na een dramatisch ongeval op training. In aanwezigheid van Tijls familie werd er stilgestaan bij zijn overlijden.

Drie sportieve verwezenlijkingen werden genomineerd voor de titel van Topsportprestatie van het jaar 2023. Uiteindelijk haalden de vier hockeymeisjes het.

Maura Cornelissens (Antwerp HC) volgt revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, Marthe-Marie Geerts (Rapid Hockey Club Temse) bio-ingenieurswetenschappen, Lauren Maertens (Herakles) studeert voor handelsingenieur en Alix Marien (Dragons) diergeneeskunde.

Maura, Marthe-Marie, Lauren en Alix haalden in december 2023 in Santiago (Chili) als leden van de nationale vrouwen hockeyploeg U21 (Junior Red Panthers) de bronzen medaille op het Wereldkampioenschap U21. Dit is de allereerste Belgische medaille in deze categorie.

Celine Vranckx werd tweede. Zij volgt revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Celine werd in augustus 2023 in Wallsee (Oostenrijk) Europees Kampioene Barefoot Waterski Overall. Zij is de eerste Belgische vrouw die de overall titel behaalt en haalde in elk van de drie subdisciplines het podium: tricks (goud), jump (zilver) en slalom (brons).

De derde podiumplaats was voor Cato Boon en Femke Bosmans. Zij volgen beiden  revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Cato en Femke haalden in februari 2023 in Kaapstad (Zuid-Afrika) met de nationale vrouwen jjshockeypoeg de wereldtitel in Divisie IIB. Ze dwongen zo promotie af naar Divisie IIA. Dit is het tweede opeenvolgend jaar waarin de ploeg met Cato en Femke in de basis promoveert naar een hogere divisie. Dit zijn de eerste titels (en promoties) die de nationale vrouwen ijshockeyploeg kan vieren.

De studenten van de Universiteit Antwerpen konden stemmen op hun favoriete sportprestatie.

Daarnaast werd de Ererector Francis Van Loon Award uitgereikt aan een topsportstudent die afgelopen jaar zijn/haar diploma behaalde aan UAntwerpen, in combinatie met een succesvolle topsportcarrière. Dit jaar gaat de trofee gedeeld naar Arthur De Sloover (hockey) en Renée Eykens (atletiek). (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten