Studentenfestivals op Sint-Jansplein en de Bist, Seminibeeld in Steen
WILRIJK – Morgen start het nieuwe academiejaar. Altijd een reden om te feesten, maar deze keer wordt extra speciaal: eindelijk mag het weer. Op de Bist in Wilrijk en op het Sint-Jansplein zullen vele duizenden studenten uit de bol gaan.
Anderhalf jaar lang geen TD’s, cantussen of kaas- en wijnavonden… De Antwerpse studentenclubs toonden zich inventief en organiseerden originele online evenementen, maar vandaag zijn ze wat blij dat er weer samen gefeest kan worden. Dat vertaalt zich morgen – de eerste dag van het nieuwe academiejaar – in twee grote festivals, op de Bist in Wilrijk en op het Sint-Jansplein in het stadscentrum. Beide evenementen maken gebruik van Covid Safe Tickets.
Op het Sint-Jansplein organiseert Unifac, de overkoepelende studentenvereniging van de Stadscampus van UAntwerpen, het festival Students on Stage en dit van 12 tot 19 uur. Sofie Coffyn, eindverantwoordelijke van het studentenfestival: ‘Onze 21 clubs hebben er elk een kraampje. Gewoonlijk lokken we ongeveer 10 000 studenten en dit jaar rekenen we toch ook op die opkomst. Zes professionele DJ’s zorgen voor de muziek. We organiseerden ook een DJ-contest voor de studenten: de winnaar mag achter de draaitafels plaatsnemen.’ Rector Herman Van Goethem en Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) komen om 14 uur van de sfeer proeven op het Sint-Jansplein.
Ook enkele kilometers verderop wordt er morgen stevig gefeest tussen 12 en 18 uur. ASK-Stuwer, de overkoepelende club van de campussen Drie Eiken, Middelheim en Groenenborger, zet haar schouders onder de Openingsdag op de Bist. Alle studentenclubs zetten hun beste beentje voor. Vanaf 19 uur kunnen de ouderejaars en de nieuwe studenten elkaar beter leren kennen in de Zomerbar.
Het Semini-beeldje, ingewerkt boven de grote toegangspoort van Het Steen, is vermoedelijk één van de oudste beelden in Antwerpen. Het heidense symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed vormt een belangrijk onderdeel van de stedelijke folklore. Stad Antwerpen en vzw Aksie vroegen aan kunstenares Sharon Van Overmeiren om een hedendaagse interpretatie van het werk te maken. Haar sculptuur ‘De Gulle Waard/The Generous Gatekeeper’ schittert nu op het binnenplein van het vernieuwde Steen, waar het vanaf vrijdag 22 oktober toeristen en bezoekers verwelkomt.
Semini is de naam die de Antwerpenaren gaven aan het kleine bas-reliëf in Doornikse steen van een mensachtig figuurtje, dat is ingemetseld boven de poort van Het Steen. Het is een vruchtbaarheidssymbool dat in de zestiende eeuw zwaar beschadigd werd. Er bestaat geen zekerheid over de exacte herkomst en betekenis, het beeldje is doorheen de eeuwen steeds het onderwerp geweest van verschillende interpretaties.
Van Overmeire: ‘De open geschiedenis van het historische beeldje was een dankbaar vertrekpunt. Ik zie de verschillende lagen van betekenis en interpretatie rond het beeldje als de lagen van de rivierbodem, die met de getijden blootgelegd worden en weer verdwijnen. De patina van het brons van mijn beeld is zo gemaakt dat het lijkt alsof het uit de Scheldebodem werd opgevist: alle betekenislagen van het verleden hangen eraan vast.’ (EM / Foto Universiteit Antwerpen)