• 20/09/2024

Street Food Festival op Campus Piva, hele week klimaatactiviteiten bij UAntwerpen

ANTWERPEN – Streetfood is hip in de horeca. Toekomstige koks leren bij CVO Vitant dan ook hoe ze op deze trend kunnen inspelen. 28 cursisten van het éénjarig traject Horeca/Hotelbedrijf organiseerden met succes hun eerste Streetfood Festival op Campus PIVA. De komende weken organiseren ze restaurantavonden in het Hof van Leysen, gaan ze op bezoek bij een schapenboer en starten ze met hun stages om nog meer praktijkervaring op te doen.

Het éénjarig traject Horeca/Hotelbedrijf is het paradepaardje van de voedingsopleidingen in het volwassenenonderwijs op Campus PIVA. Cursisten, zowel twintigers als 40-ers, zien op één jaar tijd alle facetten van kok en kelner. Luk Lemmens (N-VA, links op de foto), gedeputeerde voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘We streven ernaar dat onze cursisten de competenties verwerven die hen op de arbeidsmarkt de wind in de zeilen geven. Daarbij spelen we ook in op de behoeften van de arbeidsmarkt, waarmee we eigenlijk ook in de kaart spelen van onze cursisten. Want maar liefst tien horecajobs voor keuken- en zaalpersoneel staan op de lijst van knelpuntberoepen. Met het éénjarig traject horeca/hotelbedrijf bieden we daar een antwoord op door het organiseren van een praktijkgerichte opleiding waarbij het aantal uren praktijk ongeveer overeenstemt met het aantal praktijkuren in drie jaar voltijds dagonderwijs. In deze tijd is het heel welkom voor de horecasector dat we op een recordtijd gemotiveerde werknemers kunnen vormen.’ Op donderdag 23 maart organiseert CVO Vitant een infoavond éénjarig traject horeca/hotelbedrijf voor het schooljaar ’23-’24. Info: www.cvovitant.be.

De opwarming van de aarde is de grootse uitdaging van deze tijd. UAntwerpen GreenOffice, het Climate Team en andere organisaties binnen de universiteit slaan daarom de handen in elkaar om de problematiek onder de aandacht te brengen. Tijdens de Klimaatweek 2023, van maandag 20 tot vrijdag 24 maart, zullen op de verschillende campussen tal van activiteiten plaatsvinden.

Zo staat er op Campus Drie Eiken in Wilrijk drie dagen lang een ecomarktje opgesteld. Standhouders verkopen er biologische producten of geven hun oude spullen een tweede leven. Wie op woensdag met de fiets naar het marktje komt, kan er zijn stalen ros een opknapbeurt geven. Fietsherstellers kijken je tweewieler namelijk gratis na. Ook aan de wandelaar is gedacht. Tijdens de Duurzaamheidswandeling trek je samen met anderen doorheen het groen. Verpozen kan dan weer tijdens het Klimaat Café. In de foyer van de Studio (Mechelseplein) kan je tussen pot en pint een babbeltje slaan met leden van Greenoffice UAntwerpen, het studentenplatform dat duurzaamheid op de universiteit in de spotlight zet.

Naast allerlei gezellige initiatieven valt er tijdens de Klimaatweek ook heel wat bij te leren. Zo kan je je licht opsteken tijdens een van de vele open lessen, lezingen of filmavonden rond de klimaatproblematiek. Op de Stadscampus vindt dan weer een panelgesprek met verschillende wetenschappers plaats. Wat is hun rol binnen het openbaar debat?

Wie liever zijn handen vuilmaakt, kan zich inschrijven voor het kampioenschap tegelwippen, een initiatief van de Vlaamse overheid. De bedoeling is om zo veel mogelijk klinkers te verwijderen en te vervangen door gras, bloemen, bomen, geveltuinen,… Op dinsdagnamiddag 21 maart (van 11 uur tot 14.30 uur) zijn helpende handen meer dan welkom om de gebouwen in de Lange Sint-Annastraat 7 en Rodestraat 14 van een nieuw stukje groen te voorzien. Door het landschap te ontharden, sijpelt het regenwater gemakkelijker door tot de bodem waardoor deze minder snel uitdroogt. Goed voor de groene vingers, maar dus nóg beter voor het klimaat. Info: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/greenoffice/klimaatweek/2023/. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten