• 17/07/2024

Stiltetuin in Mechelen is opnieuw drie dagen per week geopend

MECHELEN – Sinds maart 2019 kan de Mechelaar helemaal tot rust komen in de tuin van het Aartsbisschoppelijk paleis. Deze allereerste officiële stiltetuin in Mechelen sloot de poorten op 25 februari omwille van restauratiewerken.

Sinds begin deze maand kan iedereen er weer drie dagen per week genieten van de heerlijke rust en natuur. Patrick Princen (Groen, zie foto), schepen van Parken, Natuur en Groenontwikkeling: ‘Morgen, tijdens de Auteloze Zondag, zal de rust, stilte én gezonde lucht er zelfs allesoverheersend zijn.’

De renovatie van de tuin had als voornaamste doel het herstellen van de erfgoedwaarde en het historisch karakter van de tuin, grotendeels zoals deze in de negentiende eeuw werd ingetekend. Daarnaast zorgt de vernieuwde inrichting ook voor een betere afscheiding tussen het publiek gedeelte en het private woongedeelte van Aartsbisschop Jozef De Kezel.

Princen nodigt alle Mechelaars uit om zeker dit weekend tot rust te komen in de stiltetuin en volop te genieten. ‘Tijdens Autoloze Zondag zal je meer dan ooit de rust, stilte én gezonde lucht kunnen ervaren in de Aartsbisschoppelijke tuin. Bezoekers mogen zich bovendien verwachten aan heuse ha-ha-erlebnis.’

Voor de herinrichting van de tuin werd namelijk gewerkt op basis van de plannen van net voor de Eerste Wereldoorlog. De tuin bestond toen uit twee helften op beide oevers van de Melaan. Deze vliet kan niet opengelegd worden omdat de hoofdriolering zich in de historische bedding bevindt.

Daarom is er gekozen voor de aanleg van een zogenaamde ha-ha om het tracé van de Melaan deels te reconstrueren. Een ha-ha is eigenlijk een droge gracht met aan de ene kant een steile muur en aan de andere kant een glooiende helling die de illusie geeft van een ononderbroken landschap.

De stiltetuin in de tuin van het Aartsbisschoppelijk paleis kwam er na een intensieve samenwerking tussen Stad Mechelen, Provincie Antwerpen en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. De tuin is erg belangrijk voor het parkenplan dat de stad sinds enkele jaren uitrolt om zo elke Mechelaar de kans te geven om ook in het stadscentrum en de omliggende wijken dichtbij van de nodige natuur te kunnen genieten.

De provincie Antwerpen beheert al twintig jaar het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen, waarvoor ze een nieuw beheerplan voor de komende twintig jaar opstelde. De restauratie van de tuin maakt hier deel van uit.

De tuinbergingen, de Lourdesgrot, het tuinpaviljoen en ook de tuinmuur werden al in hun oude glorie hersteld. Hierbij werd de oude toegang heropend en een nieuwe pergolaconstructie aangebracht.

Je kan de tuin bereiken via de Schoutetstraat. Hij is geopend op zaterdag en zondag van 9 tot 17 uur en op woensdag van 13 tot 17 uur. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten