• 17/06/2024

Stijn Desmet dertiende op de 1 500 meter, zus Hanne probleemloos naar kwartfinale

MECHELEN – Broer en zus Desmet waren de enige landgenoten die vandaag in actie kwamen op de Olympische Winterspelen in Beijing. Stijn, geboren in Duffel en woonachtig in Mechelen, werd derde in de B-finale van de 1 000 meter en is daardoor dertiende in de eindstand. Zus Hanne, geboren in Wilrijk en ook woonachtig in Mechelen, kwalificeerde zich na een tweede plaats vlot voor de kwartfinales van de 1 500 meter.

Stijn kwam in zijn derde wedstrijd van de dag, de B-finale, ook als derde over de streep in 2.18.278. De winst was voor de Hongaar John-Henry Krueger (2.18.059) voor de Rus Denis Airapetian (2.18.076). De 23-jarige shorttracker was eerder op de dag in het Capital Indoor Stadium als derde geëindigd in zijn reeks en als vijfde in zijn halve finale. Voor de vierde keer in zes Olympische Spelen pakte een Koreaan het goud. Vandaag was die eer weggelegd voor Hwang Daeheon. Afgelopen zaterdag kwam Desmet een eerste keer in actie in de reeksen van de 1 000 meter. Daarin werd hij gediskwalificeerd. Later schaatst hij nog de 500 meter.

Hanne Desmet heeft moeiteloos de reeksen van de 1 000 meter afgewerkt. Ze gleed op enkele ronden van het einde fraai van de derde naar de tweede plaats. In de zesde van acht reeksen kwam Hanne, vice-wereldkampioene in de discipline, als tweede over de finish in 1.27.836. De zege was voor de Canadese Courtney Sarault in 1.27.798. Achter Desmet finishten de Zuid-Koreaanse Kim A Lang (derde in 1.28.680) en de Japanse Yuki Kikuchi (vierde in 1.28.764).

De beste tweede in elke serie en de vier snelste nummers drie plaatsten zich voor de kwartfinales. Die worden net als de halve finales en A- en B-finale vrijdag afgewerkt. Hanne Desmet zorgde maandag met een A-finale en een vijfde plaats op de 500 meter, nochtans niet haar favoriete afstand, voor een onverhoopt resultaat. Ze werd zo de eerste Belgische shorttracker in een olympische finale. Later deze Spelen neemt ze ook nog deel aan de 1 500 meter.

Hanne: ‘Dit geeft veel vertrouwen. Het was een heel goeie race. Ik had een goed gevoel en had controle. Ik wist dat ik fit en snel ben. Ik heb naar mijn doen heel goeie 500 meterraces gereden. Met het resultaat was een beetje geluk gemoeid. Maar hoe ik schaatste, heeft me vertrouwen gegeven.’

‘Vandaag zag ik in het midden van de race dat mijn tegenstandsters veel meer moeite hadden dan ik. Ik wou wachten tot het einde, om dan rustig uit te glijden. Tegen goeie tegenstandsters ging het toch vlot. Mijn conditie is eigenlijk heel goed. Fysiek ben ik gewoon echt in orde voor de lange afstanden. Als vice-wereldkampioene op deze afstand voelde ik wel wat druk. De 1 500 meter is eigenlijk mijn beste nummer, maar de 1 000 kan ik ook. Dit seizoen heb ik nog niet veel kunnen laten zien na mijn hersenschudding. Maar op de 500 zagen mijn tegenstandsters dat ik opnieuw goed kan schaatsen.

In Beijing is het imposante Capital Indoor Stadium het decor voor het shorttrack. Het gebouw werd opgetrokken in de jaren ‘60 en heeft sindsdien al twee keer een grondige opknapbeurt gekregen. Tijdens de Zomerspelen van 2008 werd het olympische volleybaltornooi er afgewerkt. De hal biedt plaats aan zo’n 15 000 toeschouwers. Naast het shorttrack vindt ook het kunstschaatsen plaats in dit stadion. (EM / Belga / Sporza /  NOS – archieffoto)

*MORGEN DONDERDAG KOMEN ER GEEN BELGEN IN ACTIE

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten