• 18/07/2024

Steunactie voor Oekraïners in Ekeren, Zoersel begeleidt hen op zoektocht naar werk

EKEREN – In het district Ekeren vonden een tiental gezinnen uit Oekraïne onderdak bij particulieren. Het EVA-centrum richtte een werkgroep ‘solidariteit Ekeren Oekraïne’ op en verschillende organisaties slaan de handen in elkaar en zetten steunacties op poten.

Onderstaande organisaties ondernemen alvast initiatieven om extra geld in te zamelen voor de mensen in Oekraïne:

*Vandaag zaterdag 30 april: The Grand String Trio, klassiek concert, International School > www.evacentrum.be.

*Woensdag 4 mei : In Topvorm met Warre Borgmans & De Kolonie MT, benefietvoorstelling, Ekerse Theaterzaal > www.ekersetheaterzaal.be.

*Vrijdag 6 mei : Steven De Bruyn & Jasper Hautekiet: Concert en voordracht Rita Martynowski, kasteel Hof De Bist > www.252cc.be.

*Zondag 29 mei: pianoconcert Oekraïne: Leerlingen samen met oud-lerares Bernadette Simkens, Academie Ekeren > www.stedelijkonderwijs.be/academie-ekeren.

*Woensdag 29 juni : Solidariteitsconcert: Benefietconcert met de C-Koren en andere muzikanten, Sint-Lambertuskerk > www.evacentrum.be.

Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA, zie foto): ‘Wie van cultuur wil genieten en een steentje wil bijdragen, bezoekt best één van deze activiteiten. Ekerenaars die zelf iets willen organiseren ten voordele van Oekraïne en hulp nodig hebben bij de organisatie van hun evenement, kunnen projectsubsidies aanvragen ter ondersteuning van hun activiteit. Voor meer informatie kunnen ze terecht bij de cultuurantenne via cultuurantenne.ekeren@antwerpen.be.’

Meer en meer Oekraïense vluchtelingen die in Zoersel aankwamen, vinden hun weg in de gemeente. Ze blijven niet bij de pakken zitten en degene die kunnen, willen zo snel mogelijk aan het werk. Daarom start gemeente & ocmw Zoersel, in samenwerking met Kina, arbeidstrajectbegeleiding voor hen op.

Kina staat in voor – onder meer – arbeidstrajectbegeleiding van OCMW-cliënteel in 29 gemeenten van onze provincie. Vanaf zaterdag 18 mei zullen ze in Zoersel ook de arbeidstrajectbegeleiding verzorgen van de Oekraïense vluchtelingen. Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor sociale zaken: ‘Wij trekken budget uit voor vier extra uren Kina-begeleiding per week. De Kina-medewerker peilt naar de wensen, de motivatie en de vaardigheden van de vluchteling en maakt zo een profiel op. Zo kan men, samen met de vluchteling, mee op zoek gaan naar een gepaste job – iets wat uitermate belangrijk is voor de integratie. Uiteraard blijft ook onze sociale dienst hierbij nauw betrokken.’

Schryvers: ‘Er zijn ondertussen al twee personen met een gloednieuwe job, die er vol goede moed tegenaan gaan. Alle medewerkers van gemeente & ocmw Zoersel wensen hen veel succes. We weten dat tal van werkgevers kampen met openstaande vacatures en op zoek zijn naar medewerkers. Als ook mensen uit Oekraïne die de oorlog ontvlucht zijn hier functies van kunnen invullen, dan is dat win-win, én voor het bedrijf én voor de vluchteling.’

Op www.zoersel.be/Oekraïne  is steeds de meest actuele info en een uitgebreide FAQ-lijst te vinden. Via het online meldpunt www.zoersel.be/plekvrij kan men zich ook nog steeds registreren als opvangplek en/of aangeven dat men op een andere manier wil helpen (maaltijden, vervoer, optreden als buddy …). (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten