• 27/05/2024

Sterrenweide in Laakdal, acties rond WereldLichtjesdag in Willebroek, Lier en Arendonk

LAAKDAL – Morgen is het WereldLichtjesDag. Op die dag worden wereldwijd om 19 uur kaarsjes aangestoken ter ere van overleden kinderen. Alle overleden kinderen worden herdacht, ongeacht de leeftijd waarop ze stierven. Ook sterrenkinderen horen daarbij.

Een sterrenkind is een kind dat dood geboren wordt of niet levensvatbaar ter wereld komt en sterft. Bij dit laatste kan het zowel gaan om een kind dat kort na de geboorte sterft als om een kind dat de ouders verliezen tijdens het (prille) begin van een zwangerschap.

De wetgeving zegt dat de aangifte van een levenloos geboren kind verplicht is vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen. Crematie en/of begraving is dan verplicht. Voor zwangerschapsverliezen die plaatsvinden vóór deze periode kan elke gemeente zelf kiezen of zij begravingen of crematies toestaan.

Laakdal kiest ervoor om haar sterrenouders te ondersteunen waar mogelijk. Enkele jaren geleden startte de gemeente aan een restyling van haar begraafplaatsen. Gerda Broeckx (CD&V),  schepen van begraafplaatsen: ‘We wilden van onze begraafplaatsen serene oorden maken waar onze inwoners tot rust kunnen komen bij hun dierbaren. In Eindhout, de begraafplaats die we nu onder handen nemen, creëren we een sterrenweide. In Laakdal mogen begravingen of crematies plaatsvinden ongeacht het moment van het zwangerschapsverlies. Aan de sterrenweide zal een monument komen waar sterrenouders een plaatje kunnen laten toevoegen met de naam van hun sterrenkindje. Er worden banken geplaatst en voor de broertjes en zusjes voorzien we een wilgenhut waar ze kunnen spelen. Op die manier zorgen we ervoor dat er een plaats is waar de gezinnen hun sterrenkindje kunnen herdenken.’

De gemeente Laakdal ging in dialoog met enkele sterrenouders. Evelien Verdonck is één van hen: ‘De gemeente heeft al verschillende stappen ondernomen om in de noden van sterrenouders te voorzien. Zo werd er bijvoorbeeld vroeger geen melding gemaakt van de geboorte van een sterrenkind in het gemeenteblad. Dat is ondertussen gelukkig veranderd.’ De aanleg van de sterrenweide en de plaatsing van het monument zijn voorzien voor het voorjaar van 2024.

De gemeente Willebroek neemt voor het eerst deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, de vzw die al bijna vijftien jaar families ondersteunt na het overlijden van een kind. Samen met meer dan 200 steden en gemeenten in heel Vlaanderen, wappert in Willebroek de Koestervlag aan het Administratief Centrum. Op alle begraafplaatsen in (groot-)Willebroek worden lichtjes geplaatst op de kinderbegraafplaatsen. In het Huis van de Vrije Tijd wordt de Koesterweek in de kijker gezet, zullen lichtjes branden en gedichten uithangen. Medewerkers krijgen een pin van de Koesterweek opgespeld. Mina Koukas (Groen), schepen van samenleven: ‘Het is zo belangrijk dat we als samenleving zorg dragen voor deze gezinnen. Dat we laten zien dat we hun verdriet erkennen en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen. Daarom tonen we met veel liefde ons hart en roepen we al onze inwoners op om tijdens de Koesterweek hetzelfde te doen.’

Morgen organiseert de stad Lier een herdenking- en troostmoment voor ouders en familie van sterrenkindjes en overleden kinderen op begraafplaats Kloosterheide aan de Vlinderheuvel tussen 18.30 en 19.30 uur.

Op de begraafplaats van Kloosterbaan in Arendonk richtte het lokaal bestuur een sterrentuin in, een plaats om levenloos geboren kinderen te herdenken. Baby’s die tijdens de zwangerschap zijn overleden, krijgen er een eigen rustplaats. Dat eigen plekje is belangrijk in de verwerking van het enorme verlies.

Om van de sterrentuin een plaats van troost te maken, wilde het lokaal bestuur er een kunstwerk plaatsen. Een jury koos voor de ‘Troostrand’, een ontwerp van het architectenduo Vincke-Devidts, dat symbool staat voor verbondenheid. Morgen, om 11 uur,  wordt de ‘Troostrand’ officieel ingehuldigd. Gewezen dorpsdichter Saskia Keersmaekers en huidig kinderdorpsdichter Eva Claassens zorgen met hun woordkunst voor enkele woorden van troost.

Lees ook  https://antwerpspersbureau.be/koesterweek-ook-in-beerse-en-lint-malle-en-duffel-starten-met-sterrenregister/ en https://antwerpspersbureau.be/berlaar-trekt-koesterweek-op-gang-ook-acties-in-onder-meer-ekeren-dessel-en-turnhout/ (EM / Foto Kris MARTLE)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten