Stem van het volk wordt gehoord in Boortmeerbeek: geen fusie met Mechelen
BOORTMEERBEEK – Normaal gezien zou de verloving van Mechelen en Boortmeerbeek vandaag worden aangekondigd op het gemeentehuis van de Brabantse gemeente. Maar dat gebeurde, door de massale perslekken, afgelopen dinsdag al. Dat was niet naar de zin van de oppositie in Boortmeerbeek (‘Als district heb je gewoon niks te zeggen’) en zowat de hele bevolking (‘Wij willen Brabanders blijven). Vanmiddag besliste het schepencollege om de onderhandelingen met Mechelen stop te zetten. Er werd een besluit uitgevaardigd waarin staat vermeld dat Boortmeerbeek eerst fusiegesprekken zal opstarten met de randgemeenten binnen de provincie en vervolgens het volk zal raadplegen. Over Mechelen wordt niet meer gesproken. Daarop besliste ook Bart Somers (Open Vld), titelvoerend burgemeester van Mechelen en Vlaams minister en in die hoedanigheid auteur van het plan, om de handdoek in de ring te werpen.
Het zag er nochtans helemaal anders uit dinsdagochtend. Boortmeerbeek leek mee te stappen in het verhaal van Somers. Die droomt al jaren van een Mechelen, opgesplitst in districten, en liet vorige maand in het Vlaams parlement een wet stemmen waardoor steden van 100 000 inwoners met districten mochten werken. Een fusie met Boortmeerbeek zou betekenen dat Mechelen 102 000 inwoners zou tellen. Nog dinsdag kwam een groot deel van de bevolking in opstand. Er werd in allerijl een facebookgroep opgericht ‘tegen de fusie’ die binnen het uur 250 leden telde en op dit moment bijna het tienvoudige. Oppositiepartijen Vooruit en CD&V vroegen een referendum.
Woensdag kwamen er dan ook de eerste barsten in de meerderheid van Boortmeerbeek. Op advies van N-VA Mechelen sloot N-VA Boortmeerbeek zich bij de eisen van de oppositie aan. Alleen Open Vld bleef over met zijn vraag voor een fusie met Mechelen. Maar woensdag kwam ook daar verandering in toen de liberale schepen Annick De Keyser zich tegen de fusie keerde. Gisteravond verschafte burgemeester Karin Denua (Open Vld) tekst en uitleg aan de bevolking voor het gemeentehuis. Meer dan 1 000 geïnteresseerden kwamen opdagen en die lieten hun ongenoegen duidelijk blijken. Nog tijdens haar speech veranderde ze van koers. ‘Alle pistes blijven geopend, ook een fusie met een Brabantse gemeente’, heette het plots. Toen een oproep om maandag massaal naar het gemeentehuis te trekken om de gemeenteraad bij te wonen onmiddellijk elke honderden steunbetuigingen kreeg, besloot de meerderheid om de rangen te sluiten en de fusieplannen op te bergen.
Bart Somers neemt acte van deze beslissing en betreurt ze. ‘Toen de meerderheid van Boortmeerbeek zich bereid verklaarde om samen met ons aan tafel te zitten om tot een fusie te komen, hebben we die mogelijkheid evident benut. Een andere houding zou onverantwoord zijn en de belangen van onze inwoners schaden. Ondanks haar ondubbelzinning engagement zijn in de gemeente Boortmeerbeek de afgelopen dagen interne strubbelingen en discussies ontstaan, met meningsverschillen en debatten tussen en in partijen. Het gemeentebestuur komt nu terug op die duidelijke eerste beslissing. Dat is natuurlijk het goed recht van Boortmeerbeek. Een fusie is voor Mechelen geen noodzakelijk gegeven. Onze stad kan perfect verder bestaan met de dynamiek en het positieve beleid van de afgelopen jaren maar tegelijk blijft onze deur voor Boortmeerbeek openstaan.’
Edwin MARIËN