Stef Van Campenhout uit Kalmthout bezorgt België achtste medaille op Europese Spelen
KALMTHOUT – Stef Van Campenhout uit Kalmthout heeft brons behaald op de Europese Spelen in Krakau. Hij verloor in de halve finale van het floretschermen tegen de Pool Michael Siess met 7-15 maar aangezien er niet gestreden wordt om de derde en vierde plaats leverde hem dat een bronzen medaille op. Dat is meteen de achtste medaille voor de Belgische delegatie. Eerder op de dag won ook Sarah Piccirillo brons in het muaythai (thaiboksen).
Het was wel een waanzinnig dagje voor Van Campenhout. Alle wedstrijden dienden op één dag, en kort na elkaar te worden afgewerkt.
In de 1/32ste finales zetten hij de Griek Georgios Manolikas weg met 15-3. In de zestiende finales zorgde hij in een Belgisch onderonsje voor de uitschakeling van Mathieu Nijs, die met 15-13 het onderspit moest delven.
In de achtste finales kreeg hij de Brit Marcus Mepstead voorgeschoteld, maar die moest zich wegens medische redenen terugtrekken. In de kwartfinales ging hij met 15-14 voorbij de Tsjech Alexander Choupenitch.
In de halve finales bekampte hij de Pool Michal Siess, die het eerder haalde met 15-11 van een andere landgenoot, Stef De Greef. Daarin verloor hij.
Schermen is een olympische sport maar de individuele competities tellen in Polen, in tegenstelling tot de teamcompetities later deze week, niet mee voor de olympische puntenranking richting Parijs 2024.
Van Campenhout is 23 jaar. Hij is aangesloten bij een Brusselse club. ‘Via Aäron Schuerman, een vriend uit mijn straat, ben ik er ingerold. Aärons vader, Thierry Schuerman, was zelf een schermer. Wanneer ik bij Aäron ging spelen, was ik gefascineerd door de steekwapens en schermmaskers. Toen ik de gelegenheid kreeg om aanwezig te zijn op een Belgisch kampioenschap, ging ik met alle plezier mee. Ik was meteen onder de indruk. Veel spectaculairder dan het schermen dat je op tv ziet of in films.’
Het favoriete onderdeel van Van Campenhout is floret. Daarnaast heb je nog degen en sabel. ‘Bij het floretschermen mag je de tegenstander alleen op de romp raken. Bij het degenschermen mag je de tegenstander op het hele lichaam raken, bij het sabelen mag je elkaar alleen maar boven de romp raken. Elke discipline vraagt natuurlijk specifieke training. Snelheid en beweeglijkheid zijn hierbij van groot belang. Je krijgt geen tijd om te denken, je moet onmiddellijk reageren. Enkel op die manier win je wedstrijden. Het komt erop aan om op training zoveel mogelijk wedstrijdsituaties na te bootsen en reflexen te ontwikkelen die kunnen bepalen over winst en verlies.’
‘Als schermer bereik je je hoogtepunt meestal tussen je 24ste en 28ste jaar’, zei hij ooit. Dat biedt dus perspectieven voor de Olympische Spelen in Parijs en Los Angeles.’
Nu donderdag gaat Stef Van Campenhout, samen met Stef De Greef, Mathieu Nijs en Oscar Geudvert, van start in de teamcompetitie degen.
Stef Van Campenhout brengt de medailleteller voor Team Belgium op acht, na de eerdere gouden medaille van Sarah Chaâri in taekwondo (-62kg), de zilveren medailles voor de 3×3 Lions, Rani Rosius (100m, EK landenteams atletiek), Thomas Carmoy (hoogspringen, EK landenteams atletiek) en de bronzen medailles van Quentin Mahaudin in de Karate Kumite (-75kg), de 4×400 gemengde aflossingsploeg (EK landenteams atletiek) en van Sarah Piccirillo in Muaythai (-60kg).
Edwin MARIËN