• 12/07/2024

‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ in de Rupelstreek is wandeling van het jaar

ANTWERPEN – Bijna 4 000 wandelaars brachten hun stem uit voor de ‘Wandeling van het jaar. ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ werd winnaar. Industrieel erfgoed zoals je dat nergens in Vlaanderen vindt, natuur, graffitikunst, magische trollen en karaktervolle horeca. Een boeiende wandelroute en verrassende daguitstap in Scheldeland in één.

Koenraad Pierré, teammanager routebureau: ‘De verkiezing van de wandeling van het jaar is een mooie traditie. De bedoeling is om de kwaliteit van het wandelaanbod blijvend te stimuleren. We zijn een provincie met een bijzonder gewaardeerd wandelaanbod. Tientallen wandelingen zijn producten van lokale besturen, vakantiemakers en Toerisme Provincie Antwerpen. De laureaat is wel degelijk gebaat bij zijn uitverkiezing. De wandeling ‘Flirten met de grens in de vallei van merkske’ bijvoorbeeld werd na haar uitverkiezing 1 000 keer meer gedownload als GPR, telde 2 000 extra facebookvolgers, meer dan 1 900 views van de video, 4 600 downloads van de wandelfiche en extra persbelangstelling.’

‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ in Boom, Niel en Rumst haalde het voor de kandidaten uit Kasterlee, Ravels (2), Mol, Edegem, Willebroek en Baarle. De erfenis van de baksteennijverheid is omnipresent in de Rupelstreek en de wandeling: van droogloodsen over schoorstenen tot het beschermde Noeveren. Je stapt langs een vijftiental tunnels, die ooit de kleiputten met de machinehal en de ovens bij de Rupel verbonden. Drie steenbakkerijmusea – ’t Geleeg, EMABB en Rupelklei – maken het arbeidersleven tastbaar. In de steenbakkersdorpen nemen infoborden met foto’s je mee terug in de tijd. En het nautisch erfgoed krijgt een tweede leven op de intussen heerlijk rustige Rupeloevers.

Axel Boen, Voorzitter Toerisme Rupelstreek: ‘We hadden uiteraard gehoopt van te winnen maar uiteindelijk waren we wel verrast. Er waren immers acht kandidaten. Dit is een grensoverschrijdend project met de gemeenten Niel, Boom en Rumst maar ook Schelle en Hemiksem hebben het gesteund. De wandeling ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ toont ook de Rupelstreek van nu. Heel wat kleiputten ondergingen een spectaculaire metamorfose. Zo bots je in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre – het decor voor Tomorrowland – op de gigantische trollen van de Deense kunstenaar Thomas Dambo. In Walenhoek, bekend om zijn fotogenieke vijvers, krijgt de jonge natuur volop kansen.’ Karin De Mulder, coördinator Toerisme Rupelstreek en Klein-Brabant: ‘De tunnels worden langzaam maar zeker gerestaureerd. De tunnel in De Schorre is al klaar. Dat geeft een extra dimensie aan de wandeling. De straatkunstenaars van Yellow Brick Road geven de grijze fabrieksmuren kleur.  En ook de horecazaken onderweg ondervinden nu al dat ze extra klanten over de vloer krijgen. Niel en Boom waren trouwens in 2015 al laureaat.’

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor toerisme: ‘Erfgoed en de bijbehorende verhalen maken van deze wandeling een topper. Het publiek koos ditmaal niet voor een natuurwandeling maar een boeiende ontdekkingstocht met veel verrassende extraatjes. Daarom één advies: trek een hele dag uit en combineer de twee lussen met een plezant of ontspannend intermezzo in De Schorre.’ De wandeling  vertrekt aan parking 1 van De Schorre. Het volledige traject is zeventien kilometer lang. Je kan ze opsplitsen in lussen van 6,7 en 10,3 kilometer bij KP 100. Je volgt de rechthoekige rood-witte borden van wandelknooppuntennetwerk Rivierenland.

Edwin MARIËN

Foto David Samyn

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten