• 17/09/2024

Steeds meer N-VA-ers distancieren zich van dronken rijdende provincieraadsvoorzitter

BRECHT – Merkwaardig facebook-bericht van Antwerps provincieraadsvoorzitter Kris Geysen (N-VA, zie foto). Voor hem is het geloof in de politiek ver zoek, zo schrijft hij.

Aanleiding is de raveparty die gisteren werd stilgelegd op de grens tussen Brecht en Wuustwezel. Een tiental personen werd opgepakt, van anderen werd hun auto weggesleept. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor de rechtbank en riskeren een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en een boete van 1 000 euro.

De eerste N-VA-er die reageerde op het  bericht was Kris Van Dyck, burgemeester van Dessel: ‘De politiek maakt de regels: bij u, bij mij, bij hen, dat is de politiek. Politie en gerecht treden op.’

Maar eerder dan het gebeuren ten Noorden van Antwerpen vindt Geysen het niet kunnen dat hij honderden euro’s heeft moeten betalen omdat hij dronken achter het stuur zat.

Iemand maakte de opmerking: ‘jij drinkt toch niet?’, waarop Geysen: ‘Eén keer wel.’ Je kan maar pech hebben. Ikzelf vertoef een godganse dag op de weg en ik ben de laatste vijf jaar geen enkele keer gecontroleerd. Geysen kruipt één keer dronken achter het stuur en hangt. Je zou er de tranen van in je ogen krijgen.

Dat deden ook enkele vooraanstaande N-VA-ers. Rik Verwaest, burgemeester van Lier, wond er geen doekjes om. ‘Als je wordt opgepakt om dronken te rijden is zelfbeklag nooit een gepaste reactie. Ongeacht waarmee je het wil vergelijken.’

Nog enkele andere partijgenoten en mandatarissen sloten zich hierbij aan, waaronder Wim Jochems – Merksemnaar, gemeenteraadslid in Antwerpen en lid van het nationale partijbestuur, en Bart Lambrecht, schepen in Aartselaar en parlementair medewerker van ‘zijn’ burgemeester Sophie De Wit.

Geysen kwam in 2016 al eerder in opspraak toen bleek dat hij met de dienstwagen – die hij kreeg als provincieraadsvoorzitter – 27 051 kilometer had afgelegd.  Omdat deze dienstwagen beschouwd wordt als een ‘forfaitaire vergoeding’ moest de voorzitter niet verantwoorden hoeveel van die kilometers voor zijn functie werden afgelegd en hoeveel voor privédoeleinden.

Voorzitter van de provincieraad is een eerder ceremoniële functie waarbij men de vergadering voorzit en in goede banen leidt. Buiten de verplaatsingen naar commissie- en raadsvergaderingen houdt deze functie niet zoveel extra verplaatsingen in (behoudens enkele plechtigheden en een paar vergaderingen van de Vereniging van Vlaamse Provincies).

De afstand Antwerpen – Brecht bedraagt 30 kilometer. Om de provincieraadsvoorzitter één jaar te laten rond rijden met deze wagen hoestte de provincie 11 000 euro (wel 4 000 euro minder dan het jaar voordien) op.

Sinds 2018 is Geysen ook geen lid meer van N-VA Brecht. Nochtans was hij verkozen tot gemeenteraadslid maar ook toen al kroop hij in zijn Calimero-rol. Hij behaalde 565 voorkeursstemmen, het grootste aantal binnen zijn partij. Geysen vond dat hij met al zijn ervaring – hij was voordien negen jaar schepen in Brasschaat geweest – recht had op die schepenzetel maar het plaatselijke partijbestuur weigerde hem die waarna hij ging aankloppen bij het nationaal partijbestuur. Dat gaf hem ongelijk, waarna hij afzag van zijn zitje als raadslid in de gemeenteraad.’

Benieuwd hoe de top van de N-VA zal reageren op deze nieuwe uitschuiver. Eerder heeft voorzitter Bart De Wever – zelf al sinds enkele jaren geheelonthouder – promotors van alcoholmisbruik naar de uitgang begeleid en ook de mening van provinciegouverneur Cathy Berx in dit verband is duidelijk.

Edwin MARIËN

Foto N-VA

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten