Stedenband van Mol met Santo Tomas en Kara Kara te bekijken in tentoonstelling
MOL – De expo ‘Onze stedenbanden in beeld’ in de exporuimte ’t Getouw in de Molenhoekstraat 2 toont de verbintenis die de gemeente Mol heeft met twee steden in Nicaragua en Niger. Je ontdekt er de vele jaren rijke geschiedenis van de stedenband met Santo Tomás en Kara Kara. Je kan de expo tot en met zaterdag 30 september helemaal gratis bezoeken.
Lotte Vreys (CD&V), schepen voor cultuur: ‘De eerste stedenband met Santo Tomás in Nicaragua, werd in 1985 officieel ingehuldigd en de tweede stedenband met Kara Kara in Niger, bestaat sinds 2007. Vele jaren rijke geschiedenis aan internationale samenwerking en solidariteit brengen we via foto en beeld samen. Je kan de tentoonstelling vrij bezoeken tijdens de openingsuren van de cultuurbalie, namelijk op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 20 uur en op zaterdag van 10 tot 13 uur.’
Om de stedenbanden te steunen, zijn de foto’s van de tentoonstelling te koop. Ook foto’s die de tentoonstelling net niet haalden, vind je terug in de catalogus. Neem een stukje tentoonstelling mee naar huis. De opbrengst gaat volledig naar de stedenbanden.
Sinds april 1985 heeft Mol een stedenband met de gemeente Santo Tomás in Nicaragua. In Mol wordt de stedenband ondersteund door een grote groep van vrijwilligers die zich verenigd hebben in de vzw ‘Vrienden van Santo Tomás’, kortweg het Nicacomité. Het gemeentebestuur organiseert in samenwerking met het Nicaraguacomité en de middelbare scholen in Mol om de drie jaar een inleefreis voor leerlingen naar Santo Tomás. Regelmatig organiseert het Nicaraguacomité in samenwerking met het gemeentebestuur bezoeken of inleefreizen voor volwassen naar daar.
Santo Tomás is gelegen in de regio Chontales, in het groene hart van Nicaragua, aan de oevers van de rio Mico. De enige verbindingsweg tussen Oost- en West-Nicaragua loopt er door. Santo Tomás heeft een jonge bevolking; de algemene levensverwachting in het land is 74 jaar. Er is een sterke bevolkingsaangroei. In 2020 woonden er ongeveer 32 000 mensen in Santo Tomás. Het is een enorme opgave om al deze mensen onderwijs, gezondheid, huisvesting en werk aan te bieden. Santo Tomás telt net zoals Mol, twaalf gehuchten.
De belangrijkste economische activiteit is extensieve (ver uitgestrekt) veeteelt. In eerste instantie wordt er gefocust op melk, daarnaast is er vleesproductie. In totaal zijn er meer dan 30 000 runderen. De veeteelt is weinig rendabel door gebrek aan technologische middelen en een slecht bodemgebruik. 85 procent van het grondgebied is onbewerkt en bestaat uit weilanden van ondermaatse kwaliteit.
Sinds mei 2007 heeft Mol ook een stedenband met de gemeente Kara Kara, in het Zuiden van Niger, Afrika. In Mol wordt de stedenband ondersteund door een groep van vrijwilligers die zich verenigd hebben in het Kara Karacomité. De samenwerking is in de eerste plaats gericht op het verbeteren van de levenssituatie van de mensen in Kara Kara. In overleg is er een programma opgesteld waarin de samenwerking voor de volgende jaren werd vastgelegd.
Kara Kara is een uitgestrekte gemeente in het zuidwesten van Niger vlakbij de grens met Nigeria. Niger is een Afrikaans land dat ligt ten Zuiden van de Sahara. Het is volledig afgesloten van de zee. Het land heeft bijna geen natuurlijke rijkdommen en wordt regelmatig geteisterd door droogte of sprinkhanenplagen maar ook door geweld. Niger is helaas één van de armste landen ter wereld.
De gemeente Kara Kara bestaat uit 50 kleine nederzettingen met als hoofdplaats het dorp Kara Kara zelf en telde in 2019 ongeveer 56 000 inwoners. Deze dorpjes liggen verspreid over een oppervlakte van 640 vierkante kilometer. Dit is ongeveer zes keer Mol. In 2004 werden er voor het eerst gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het is ook pas op dat moment dat de gemeentegrenzen van Kara Kara definitief werden vastgelegd. (EM / Foto Gemeente Mol)