• 22/06/2024

Stedelijke basisschool Creatopia op het Kiel wordt grondig gerenoveerd

ANTWERPEN – Vanaf schooljaar 2024-2025 verhuizen de leerlingen van de lagere school van stedelijke basisschool Creatopia terug naar hun schoolgebouw in de Van Peenestraat op het Kiel. Maar eerst wordt het gebouw grondig gerenoveerd. De afbraakwerken zijn ondertussen afgerond. Jinnih Beels (Vooruit), schepen voor onderwijs, trapte vandaag de renovatie van het historische schoolgebouw op gang met een eerstesteenlegging. De werken zullen nog twee jaar duren en kosten in totaal veertien  miljoen euro (voor een deel gefinancierd door Agion, Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs).

Het schoolgebouw, ontworpen door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke, en thuisbasis van de lagere school van stedelijke basisschool Creatopia, is een bijzondere onderwijsplek op het Kiel in Antwerpen. Al meer dan 80 jaar leren kinderen uit de buurt in dit schoolgebouw rekenen en lezen. De afgelopen vier jaar stond het gebouw leeg. Het voldeed niet meer aan de moderne eisen waaraan een school moet voldoen en een renovatie is dus nodig. De leerlingen van de lagere school krijgen in tussentijd les op een tijdelijke locatie in de Jan Frans van de Gaerstraat.

Tijdens deze renovatie herstelt men op een aantal plekken de originele detaillering en vormgeving van de architect. AG Vespa en Stedelijk Onderwijs werken hiervoor nauw samen met Monumentenzorg. Maar men maakt het gebouw ook energiezuinig en men past het aan de huidige onderwijsnoden aan. Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van Stedelijk Onderwijs: ‘Zo creëren we een perfect huwelijk tussen waardevol erfgoed en modern en toekomstgericht onderwijs. We brengen meer groen aan op de speelplaats, we gebruiken de statige schoolgangen als verlengstuk van de klassen en we richten op verschillende plaatsen patio’s in als kleine en uitdagende werkplekken voor zelfstandig werk.’

De lagere school van basisschool Creatopia is helemaal omgeven door huizen, waardoor je langs de straatzijde weinig ziet van het gebouw. De architecten bedachten hiervoor een slimme oplossing. In het nieuwe ontwerp krijgt de school twee ingangen, één langs de Van Peenestraat en één langs de Alfons De Cockstraat. Het gebouw dat aansluit op de Alfons De Cockstraat wordt vervangen door een nieuwbouw met veel glas. Zo krijgt de school ‘een gezicht’ voor de buren en een rechtstreekse toegang tot het parkje dat aan de straat grenst.

Creatopia is een echte buurtschool. Kinderen uit de omgeving kunnen er thuiskomen in een warme schoolomgeving. Donja den Ouden, directeur van Creatopia:  ‘Kinderen leren hier op hun eigen niveau en ontwikkelen een hoge graad van zelfstandigheid. De leerkrachten ondersteunen de leerlingen doorheen dit proces. Bij Creatopia geloven we in elk kind, waardoor kinderen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn.’ Maar ook de ouders en de verenigingen uit de buurt zijn belangrijke partners voor de school. Het nieuwe schoolontwerp speelt hier slim op in door een aantal ruimtes open te stellen voor breed gebruik.  Beels: ‘Dat is in de eerste plaats gezond verstand, want zo optimaliseren we het gebruik van ons stedelijk patrimonium, maar het is ook een zeer goede zaak voor de school. Creatopia kan zo verder uitgroeien als ankerpunt in de wijk, waar buren elkaar ontmoeten en waar het fijn vertoeven is.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten