• 27/05/2024

Startschot gegeven voor opleidingstrajecten META en ACTA-PRO in Brasschaat

BRASSCHAAT

BRASSCHAAT – META en ACTA-PRO zijn opleidingstrajecten die cursisten in één jaar tijd opleiden tot Onderhoudstechnicus Elektromechanica of Procesoperator Chemie. De opleidingen worden georganiseerd door CVO Vitant en ACTA (Opleidingscentrum voor Techniek en Automatisering), in samenwerking met VDAB. Wie slaagt voor de opleiding, kan vrijwel meteen aan de slag en dat bewijst dat ook de industrie deze succesformule kan smaken. Vanmiddag werd in Brasschaat het startschot gegeven voor de nieuwe lichting cursisten van META en ACTA-PRO.

In een snel veranderende arbeidsmarkt blijft het van cruciaal belang om toekomstige generaties technisch talent te koesteren en te ontwikkelen. Met META (Mechanisch Talent) en ACTA-PRO (Procesoperator) komen CVO Vitant en ACTA, in samenwerking met de VDAB, tegemoet aan de vraag van de arbeidsmarkt naar goed geschoold technisch personeel. In slechts één jaar tijd leiden deze programma’s mensen op tot hooggekwalificeerde professionals en bieden ze hen de kans om direct aan de slag te gaan in de industrie. Jaarlijks studeren zo’n zes tot twaalf cursisten af voor META en vijftien tot twintig voor ACTA-PRO. Bijna alle afgestudeerden vinden binnen één maand werk.

Luk Lemmens, (N-VA), gedeputeerde voor Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘Het beroep van onderhoudstechnicus is vandaag nog steeds relatief onbekend, maar er is een groeiende vraag naar deze vaardigheden in de industrie. Wij moedigen mensen aan om voor dit technische beroep te kiezen en bieden hen de kans om na een intensieve opleiding van één jaar een succesvolle carrière te starten. Met de haven achter de hoek blijft ook de vraag naar chemische procesoperators hoog. In onze provinciale secundaire scholen bieden we de opleiding Chemische Procestechnieken aan. Voor mensen die op latere leeftijd toch nog de stap naar de chemische sector wil zetten, is ACTA-PRO een schitterend alternatief.’

De jaaropleiding META, die al veertien jaar actief is en waarvoor sinds twee jaar samenwerkt wordt met CVO Vitant, heeft onlangs de 100ste afgestudeerde afgeleverd aan de industrie. De jaaropleiding ACTA-PRO, voorheen bekend als 1825, viert dit jaar zijn 35-jarig jubileum en deelt sinds vorig jaar zijn expertise met CVO Vitant. De cursisten worden intensief begeleid door de teams van ACTA-PRO en META, evenals door ervaren stagepeters en -meters. Attitude en motivatie zijn net zo belangrijk als technische kennis. Veel van de docenten zijn zelf industrieel ervaren zij-instromers.

Hoewel mannen nog steeds in de meerderheid zijn, valt op dat de laatste jaren steeds meer vrouwen de weg naar de technische opleidingen van CVO Vitant en ACTA hebben gevonden. Het succes van beide trajecten kan deels worden verklaard door de sterke motivatie van de cursisten. Kandidaten worden zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor de programma’s. De selectieprocedure omvat onder meer wiskunde- en wetenschappelijke tests, logisch inzichttests, persoonlijkheidsvragenlijsten en interviews met deskundigen van ACTA. Geselecteerde kandidaten worden vervolgens geïnterviewd door vertegenwoordigers van toonaangevende bedrijven, waarbij de perfecte match wordt gezocht voor de stageplaatsen.

De opleidingen vinden plaats bij ACTA in Brasschaat en CVO Vitant, waarbij praktijklessen en stage-ervaringen worden afgewisseld om de cursisten goed voor te bereiden op de uitdagingen van de industrie. Stages worden uitgevoerd in blokken van vier, acht en twaalf weken om de cursisten te laten wennen aan ploegensystemen. Cursisten behouden hun werkloosheidsuitkering als ze daar recht op hebben en tijdens de stageperiodes worden zij betaald door hun stagebedrijf. Ze komen bovendien terecht in toonaangevende bedrijven zoals Afga-Gevaert, TotalEnergies, Janssen Pharmaceutica en ExxonMobil. Bedrijven stellen didactisch materiaal, zoals pompen, compressoren en kleppen, ter beschikking en leveren gespecialiseerde lesinhoud. Daarnaast zijn er tal van contactmomenten, bedrijfsbezoeken en netwerkevents die synergie bevorderen.

 

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten