• 21/06/2024

Start-up aan Antwerpse Petroleum Zuid brengt labowerk naar de praktijk

ANTWERPEN – Start-up D-CRBN, gelegen aan de Olieweg op Petroleum-Zuid in Antwerpen,  vertaalt het wetenschappelijk onderzoek van UAntwerpen naar de praktijk.

De nieuwkomer splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken. ‘Wij kunnen de industriële uitstoters helpen de green deal te verwezenlijken’, zegt men er.

Broeikasgassen blijven een groot probleem. Willen we de klimaatopwarming en andere milieuproblemen een halt toeroepen, dan moeten we de uitstoot van onder meer koolstofdioxide – het belangrijkste broeikasgas – serieus naar beneden halen.

Er is werk aan de winkel, blijkt uit de cijfers. in mei 2020 was de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer groter dan ooit tevoren. Europa is ambitieus en streeft naar klimaatneutraliteit in 2050.

Wetenschappers wereldwijd zoeken naar oplossingen. Op campus Drie Eiken in Wilrijk van de Universiteit Antwerpen bouwde de onderzoeksgroep PLASMANT, verbonden aan het Departement Chemie, de voorbije jaren heel wat ervaring op in het ‘ontmantelen’ van schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide.

Prof. Annemie Bogaerts (rechts onderaan op de foto): ‘Chemie gaat over de bouwstenen van het leven. Wij zetten die bouwstenen terug om in grondstoffen en nuttige verbindingen.’

Een centrale rol is weggelegd voor plasma, de vierde aggregatietoestand. In eerste instantie wordt de koolstofdioxide opgevangen. Via een innovatieve technologie lukt het de wetenschappers vervolgens om de schadelijke CO2-moleculen op te splitsen in de oorspronkelijke bouwsteentjes. Die ‘ingrediënten’ kunnen op hun beurt dan weer gebruikt worden voor de productie van biobrandstoffen, chemicaliën en polymeren.

Onder impuls van Gill Scheltjens en Georgi Trenchev (beiden links op de foto) maakt de technologie nu de overstap van het labo naar de praktijk; start-up D-CRBN – verwijzend naar het Engelse decarbon – schiet uit de startblokken. CCO David Ziegler (rechts bovenaan op de foto): ‘Wij kunnen bedrijven helpen de overstap te maken naar een circulaire en meer duurzame economie. We mikken in de eerste plaats op ondernemingen in de Antwerpse haven, vooral in de (petro)chemie en de staalindustrie. Op dit moment lopen er gesprekken met veelbelovende projecten in de haven.’

Silvia Lenaerts, vicerector Valorisatie en Ontwikkeling op UAntwerpen: ‘Innovatie gebeurt door samenwerking over de grenzen van de universiteit heen, vanuit excellent onderzoek en met ondersteuning van een valorisatiemanager en experten uit het bedrijfsleven en de universiteit. ‘

‘De universiteit zorgt voor het excellente onderzoek, pre-incubator BlueApp ondersteunt op de brug naar een bedrijf toe en incubator BlueChem biedt onderdak aan de nieuwkomer. Dit is een showcase van wat we willen.’ (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten