• 21/06/2024

‘Start to brandweer’ rekruteert nieuwe leden voor Zone Kempen

BALEN – Jaarlijks worden er zo’n 24 betaalde vrijwilligers binnen zone Kempen gerekruteerd. De procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je echter niet onderschatten.

 
Om een correct beeld te schetsen van de precieze jobinhoud en de procedure organiseert Brandweer zone Kempen op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober ‘Start to Brandweer’-sessies in de kazernes van Herenthout en Herentals.
Een sterke motivatie vormt het startpunt, maar je dient ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties te beschikken om lid te kunnen worden van Brandweer zone Kempen.

 
Maar hoe begin je er nu aan? Ben je achttien jaar of ouder en woon je in de Kempen op maximaal acht kilometer van één van de kazernes van Mol, Westerlo, Herenthout, Herentals, Grobbendonk, Balen of Geel en wil je vrijwillig brandweer worden?


Dan start alles met het behalen van het federaal geschiktheidsattest (FGA) vooraleer je kan solliciteren bij de brandweer. 
De ‘Start to Brandweer’-sessies vinden plaats op zaterdag 22 oktober van 13 tot 16 uur in Brandweerkazerne Herenthout –(Bouwelse Steenweg 8) en op zondag 23 oktober tussen 9 en 12 uur in Brandweerkazerne Grobbendonk (Vaartkom 3).
Brandweer zone Kempen rekruteert voor elke kazerne binnen de zone. Je bent vrij om te kiezen waar je de start to-sessie volgt, ook als dit niet de kazerne uit jouw buurt is.

 
Brandweer zone Kempen start de sessies met een korte schets van de jobinhoud van een vrijwillige brandweerkracht. Daarna kan je de operationele handvaardigheidstesten en lichamelijke geschiktheidsproeven al eens uitproberen.
Registeren kan via https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=ex_6l868RE6S2t-IkEL0drTVLrYPOeNAmXhiykL7T4VUNzdDUlBDVFlDUjROWUpIUUdHQVQyNlE4RiQlQCN0PWcu. Je ontvangt steeds een bevestiging. Let op: je moet minimum achttien jaar zijn om de FGA-testen te mogen afleggen. 
Een federaal geschiktheidsattest heb je nodig vooraleer je kan solliciteren bij Brandweer zone Kempen. Je behaalt dit attest op één dag bij de brandweerschool. Je kan hiervoor inschrijven via www.ikwordbrandweer.be.
Het dichtstbijzijnde examencentrum is Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75 in Ranst, maar je kan het attest ook behalen in brandweerscholen in andere provincies.

 
Ben je al in het bezit van een FGA-attest? Dan kan je spontaan solliciteren via https://kempen.hulpverleningszone.be/pagina/spontane-sollicitatie.
Wij gingen al eens een kijkje nemen bij de eerste ‘Start to brandweer’-sessie in Balen.


Foto’s Peter WILLEKENS  

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten