• 18/07/2024

Start Ronde van Vlaanderen in Antwerpen gewijzigd: peloton flaneert onder meer over Meir

ANTWERPEN – Na de start in Brugge is het dit jaar opnieuw aan Antwerpen om de Ronde van Vlaanderen te ontvangen. Het parcours ondergaat in functie van de veiligheid enkele wijzigingen, maar de finale met een hoofdrol voor Paterberg en Oude Kwaremont blijft voor zowel de mannen- als vrouwenwedstrijd ongewijzigd. De finish van beide wedstrijden ligt naar goede gewoonte op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde.

Op zondag 31 maart weerklinkt om 10 uur het startschot van de 108ste Ronde van Vlaanderen voor mannen opnieuw in Antwerpen, dat alternerend met Brugge De Ronde ontvangt. De ploegen zullen opnieuw aan het grote publiek voorgesteld worden op de Grote Markt. Wel nieuw zijn de geneutraliseerde kilometers. Daar werd een nieuwe oefening gedaan en in tegenstelling tot vorige edities vanuit Antwerpen, trekt het peloton dit jaar niet onmiddellijk naar Linkeroever.

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics: ‘De renners fietsen zo’n vijf kilometer geneutraliseerd dwars door de Antwerpse binnenstad. We trekken van aan het Steenplein naar de Oudaan en fietsen vervolgens over de Meir. Dat laatste zal ongetwijfeld uitzonderlijke beelden opleveren. Aan het Operaplein gaat het richting de Italiëlei en zo naar de Waaslandtunnel. De officiële start ligt door die gewijzigde aanloop ook nog op Antwerps grondgebied. Aan het Galgenweel op Linkeroever gaat om 10.20 uur de vlag de lucht in.’ Via Burcht, deelgemeente van Zwijndrecht, verlaat men dan de provincie Antwerpen.

Ook de aanloop naar de Vlaamse Ardennen ziet er anders uit dan in 2022. Race Director Scott Sunderland: ‘De wijzigingen in de eerste 100 kilometer zijn keuzes in functie van veiligheid. We zoeken nog meer de grote wegen op zodat het peloton ruimte heeft om vaart te maken. De editie vanuit Brugge, waar we een gelijkaardige oefening deden voor de openingsuren van de wedstrijd, toonde hoe die brede wegen ook voor hoge gemiddeldes zorgden in de openingsuren. Die snelheid bepaalde uiteindelijk mee het wedstrijdverloop en de strategische keuzes van de ploegen.’

In die eerste 100 kilometer trekt het peloton ook door de Dorpen van de Ronde, waar de renners traditioneel een erehaag wacht bij de doortocht. Dat zijn er dit jaar vijf: Sint-Niklaas, Hamme, Haaltert, Herzele en Zottegem. Met die laatste zal het peloton uiteindelijk ook de Vlaamse Ardennen bereiken. Die laatste twee Dorpen van de Ronde zullen ook de vrouwen ontvangen. Zij beginnen naar goede gewoonte op de Markt in Oudenaarde aan hun 21ste editie.

De ultieme finale van Vlaanderens Mooiste gaat standaard van start met de Koppenberg, op zo’n 45 kilometer van de streep. In tegenstelling tot voorgaande jaren zullen de mannen en vrouwen dit jaar met dezelfde aanloop naar de Bult van Melden rijden. Sunderland: ‘We hebben ervoor gekozen om de aanloop bij de mannen te wijzigen en die gelijk te trekken met die bij de vrouwen. Een keuze voor gelijkheid, maar vooral in functie van veiligheid. Concreet houdt deze wijziging in dat de renners na de eerste beklimming van de Paterberg over wegen zullen rijden waar het overzicht veel beter te houden zal zijn. We maken de aanloop naar de Koppenberg meer rechttoe rechtaan en halen er de afdaling en scherpe bocht vlak voor de beklimming uit.’

Van aan de Koppenberg wacht het peloton bij zowel mannen als vrouwen een identieke finale richting Oudenaarde. De traditionele opeenvolging van Mariaborrestraat, Steenbeekdries en Stationsberg luidt de Taaienberg in. Vervolgens gaat het via de Oude Kruisberg/Hotond richting dé absolute ontknoping op de Oude Kwaremont en Paterberg. De finish ligt dertien kilometer verderop op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. De aankomst van de mannen wordt volgens het vroegste schema verwacht rond 16.30 uur. Net als de voorbije jaren finishen de vrouwen na de mannen, rond de klok van 17.45 uur. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten