• 18/07/2024

Start is gegeven voor aanplanting van eerste Antwerpse voedselbos in Deurne

DEURNE – Vrijwilligers van Klimplant vzw startten vorige zondag en vandaag met de aanplanting van het eerste Antwerpse voedselbos, in samenwerking met stad Antwerpen. Voedselbos Boskruit telt 1 300 vierkante meter en ligt in Park Groot Schijn in Deurne. Met deze aanplanting creëren ze een groene en toegankelijke ontmoetingsplek, waar bezoekers kunnen ontspannen en allerlei eetbare planten kunnen ontdekken.

Voedselbos Boskruit is het eerste openbaar voedselbos in de stad. Park Groot Schijn bleek na onderzoek de meest geschikte plek. Het park is mooi en rustig, beschikt over de nodige open ruimte en is vlot bereikbaar vanuit de binnenstad. Het domein sluit ook aan op het groene gebied Ertbrugge.

Karim Bachar (Vooruit), schepen voor samenlevingsopbouw: ‘Wij willen met dit voedselbos een open en toegankelijke ontmoetingsplaats creëren voor elke Antwerpenaar. Hier leert jong en oud wat de natuur allemaal te bieden heeft en kunnen bezoekers proeven, spelen, en ontspannen in het groen.’

‘De samenwerking tussen de stad, het burgerinitiatief Klimplant vzw en de vrijwilligers uit de buurt is uniek. Ontwerp, aanplanting en onderhoud, we doen het allemaal samen.’

Het beheer van dit bos gebeurt collectief en ecologisch, met een opbouw in verschillende lagen. In meerdere plantseizoenen worden er nieuwe planten toegevoegd en na enkele jaren kan er al geoogst worden.

In de toekomst zal het voedselbos uitgroeien tot een inspirerende en educatieve plek voor kinderen en jongeren. Zij zullen tijdens leer- en meewerkdagen kunnen leren hoe bomen en struiken groeien en vermeerderen, hoe je vruchten en noten kan oogsten en verwerken tot een lekkernij, en welke dieren zich thuis voelen in zo’n bos en waarom.

Ook heeft dit voedselbos op lange termijn een positieve impact op het klimaat, onder meer door verkoeling en vergroting van de lokale biodiversiteit. Door de aanwezigheid van verschillende soorten eetbare planten zal dit voedselbos dieren aantrekken zoals vogels, insecten, bijen, egels, …

Die dieren bestuiven dan weer planten uit de omgeving, wat zorgt voor een grotere opbrengst van noten, bessen, en vruchten.

Stad Antwerpen sloot een ondersteuningsovereenkomst af met Klimplant vzw, een afkorting voor Klimaatplatform Antwerpen. Dit burgerinitiatief werkt met geëngageerde vrijwilligers die inzetten op concrete initiatieven rond de thema’s ecologie en duurzaamheid binnen de stedelijke omgeving.

De stad stelt een stuk grond ter beschikking en biedt ondersteuning bij de realisatie van het project. Denk hierbij aan watervoorziening, aankoop plantgoed, technisch advies, transporten, …

Klimplant vzw staat in voor de praktische realisatie, het ontwerpplan, de effectieve aanplanting en de opvolging van het beheer. De vrijwilligers maken onderling praktische afspraken over de aanleg en het beheer van het voedselbos.

Carlijn Hertoghs, Klimplant vzw: ‘Met de eerste bomen in ­­de grond kan dit eetbaar experiment nu echt beginnen groeien. Dit voedselbos komt er dankzij tientallen vrijwilligers die zich al enkele jaren inzetten voor zo’n plek in Antwerpen. We zijn de stad heel dankbaar voor deze kans. Hier bouwen burgers samen aan meer toegankelijk groen in Antwerpen, waar iedereen letterlijk de vruchten van kan plukken. Wie geïnteresseerd is om Boskruit mee uit te bouwen, kan zich bovendien nog steeds aanmelden via www.boskruit.be.’ (EM / Foto Dries LUYTEN)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten