• 23/05/2024

Stadssafari loodst je langs de trage wegen van Antwerpse districten

EKEREN – De districten Ekeren, Merksem, Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Berchem, Hoboken en Wilrijk laten zich met elkaar verbinden door één groot kronkelend traject van kleine paadjes die je op groene plekjes brengen.

Regionaal Landschap de Voorkempen stippelde samen met Trage Wegen vzw routes uit langs de weggetjes waar je normaal nooit komt. Dát is de formule voor de stadssafari op de Dag van de Trage Weg. Meer dan 200 wandelaars schreven zich in om mee op ontdekking te gaan.

Morgenochtend om 9 uur geven gedeputeerde Luk Lemmens, Antwerps sportschepen Peter Wouters, Ekers districtsburgemeester Koen Palinckx (allen N-VA)  en Ekers schepen Ronny Kruyniers (Vooruit) het officiële startschot van de wandeltweedaagse. 50 wandelaars die het lange traject aandurven, vertrekken in Ekeren aan hun dagtocht die ’s namiddags eindigt in Deurne.

Palinckx: ‘We zijn vereerd dat de wandelaars in Ekeren vertrekken en een aantal van onze groene geheime plekjes gaan ontdekken. Via natuurgebied de Oude Landen en kasteel Veltwijck komen de wandelaars in Merksem terecht. Dit evenement bewijst dat wandelen ook dichtbij de stad uitdagend kan zijn.’

Voor de tochten van 25 of 50 kilometer zorgt Sporting A voor bevoorrading.  Wouters: ‘Dicht bij huis bewegen met gezonde tussendoortjes, daar werken we als stad graag aan mee.’ Velo Antwerpen en DeWaterbus bieden de deelnemers ook een dagpas of ticket aan om thuis te geraken.

Voor wie 25 kilometer wandelen te intensief is, zijn er kortere, gezinsvriendelijke wandellussen van zeven of vijftien kilometer in Merksem en Deurne. Hiervoor hoeven deelnemers niet vooraf in te schrijven. Ines Van Limbergen, coördinator van Regionaal Landschap De Voorkempen: ‘We hopen dat het heerlijke wandelweer nog meer wandelaars goesting geeft om er dit weekend op uit te trekken en voor onze stadssafari te kiezen.’ Randanimatie en een ‘landschapsbar’ aan het fort van Merksem en beschermd landschap Ertbrugge in Deurne geven deze locaties een extra troef om er halt te houden en iets te drinken ten voordele van de lokale jeugdbeweging.

Lemmens: ‘De stadssafari doorkruist het volledige grondgebied van het gebiedsprogramma Groen Kruis dat de groengebieden ten noordoosten van Antwerpen wil verbinden tot één aaneengesloten groene zone. Wandelaars zullen ook over paden en straten lopen waar de provincie de komende jaren nog zal werken aan vergroening.’

De stadssafari is een samenwerking van Regionaal Landschap de Voorkempen, Trage Wegen vzw, Stad Antwerpen en haar districten Ekeren, Merksem, Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Berchem, Hoboken en Wilrijk, Sporting A, Velo stadsfietsen, DeWaterbus, Scouts & Gidsen Den 41 Koningin Astrid (Merksem), Scouts & Gidsen Sint-Bernadette (Deurne) en Gidsenwerking Fort 8. Meer info https://www.rldevoorkempen.be/agenda/kronkel-mee-langs-trage-wegen. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten