• 13/06/2024

Stephan Erauw

Stadskroniek ‘100 jaar café Oud Arsenaal’ gelanceerd

ANTWERPEN – In 1924 opende Maurice Erauw, de grootvader van Steph, het gezellige café aan de Maria Pijpelincxstraat in het hart van de gemeenschap. Dit familiebedrijf heeft sindsdien een rijke geschiedenis doorgemaakt, waarbij het leiderschap later werd overgenomen door de vader van Steph, Hilaire. Nu, na meer dan een eeuw trouwe dienst aan de buurt, overwegen Steph en zijn vrouw Lucia om de fakkel door te geven aan hun zoon William, zodat de familietraditie kan worden voortgezet.

Het café is meer dan alleen een bedrijf – het is een echt thuis voor de vaste klanten, die zich als onderdeel van de familie voelen. Steph beschrijft het als een “volkscafé” waar iedereen elkaar kent en oprecht om elkaar geeft. Het is een plek waar vreugde en verdriet worden gedeeld, en waar de verhalen en herinneringen van generaties zijn vastgelegd in een “Stadskroniek”. Ondanks de veranderingen door de tijd heen, men erin geslaagd het café zijn oorspronkelijke, gastvrije sfeer en authentieke interieur te behouden.

Terwijl het café zijn 100-jarig bestaan viert, is Steph trots op het voortdurende erfgoed dat het vertegenwoordigt – een democratische, gemeenschapsgerichte ruimte waar mensen samenkomen om elkaar te ontmoeten, te praten en elkaar te steunen. Dit familiebedrijf is een levend monument voor de waarden van verbondenheid, traditie en zorg voor elkaar, die diep geworteld zijn in de identiteit van de buurt.

Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en zijn wijken. Een groep bewoners of een vereniging verzamelt en schrijft de verhalen. Het kunnen een paar buren zijn, een buurtcomité, leden van een vereniging, een jeugdbeweging of sportclub, of een paar vrijwilligers binnen een school of (familie)bedrijf. Ze zoeken naar foto’s, historische documenten en voeren interviews. Ze krijgen ondersteuning van het Antwerps Erfgoedlab.

Vandaag werd het boek gepresenteerd in zaal Horta tegenover het Arsenaal, in aanwezigheid van schepenen Nabilla Ait Daoud (N-VA) en Peter Wouters (N-VA) en 400 gasten. Zij genoten allemaal van heerlijk eten en het nodige gerstenat, en velen waagden zich op de dansvloer.

Foto’s door Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten