• 22/06/2024

Stad zet 550 mensen in om afval te ruimen, nieuwe fontein in Steytelinckpark

WILRIJK – Met de paasvakantie in aantocht verwacht Antwerpen meer mensen in de stad. Ze zet daarom vanaf donderdag 1 april extra mensen en middelen in om de straten, pleinen en parken proper te houden. De stad roept bewoners en bezoekers op die netjes achter te laten en vraagt hen om afval mee naar huis te nemen. Zo worden overvolle vuilbakken vermeden. Deze zijn bedoeld voor klein afval van voorbijgangers, zoals papieren zakdoekjes en blikjes.

Fons Duchateau (N-VA), schepen voor stads- en buurtonderhoud: ‘Buiten is nog nooit zo belangrijk geweest als vandaag.  Als stad willen we dat zo aangenaam mogelijk maken. Daarom zetten we 94 extra mensen fulltime in tijdens de paasvakantie en de zomermaanden. Wij willen de partner zijn van onze burgers om hen mooie dagen te laten beleven op het publieke domein. Maar we willen hen ook op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen. We hebben gezien dat er op mooie dagen soms veel afval achtergelaten wordt op het openbaar domein en vragen daarom met aandrang om vuilnis, zoals flessen en voedselverpakkingen, mee naar huis te nemen. Onze mensen zijn geen persoonlijke kuismannen of kuisvrouwen. Als mensen zich gaan gedragen zoals bij de eerste dagen met mooi weer, wordt de situatie opnieuw onhoudbaar.’

Er worden tijdens de lente en zomer tijdelijk 94 extra fulltime werkkrachten ingezet, bovenop de 460 die de stad normaal inzet. Bestaande ploegen worden herschikt om de hotspotzones op de juiste tijdstippen aan te pakken, tijdens het weekend worden meer mensen ingezet en ook in de parken zijn er meer ploegen paraat. Er worden bovendien 63 extra vuilbakken of containers bijgezet op de drukke plaatsen. Tot slot zet de stad verder in op een groene en efficiënte vloot: elektrische transportfietsen waarop vuilbakken staan (Carla cargo), bakfietsen die de vuilbakken in parken ledigen en een kleine elektrische huisvuilwagen.

Wie het Wilrijkse Steytelinckpark bezoekt, kan er sinds vandaag opnieuw genieten van de fontein in de centrale parkvijver. De oude fontein liep vaak vast door het opgezogen slib. Het nieuwe exemplaar lost dit probleem grotendeels op. De nieuwe fontein geeft de vijver ook een nieuw gezicht: ze spuit het water iets minder hoog (drie meter) maar veel breder (acht meter). De fontein is niet alleen mooi om naar te kijken, maar zorgt ook voor extra zuurstof in het water, wat goed is voor de vissen in de parkvijver.

De vervanging van de fontein kadert binnen een reeks maatregelen om het Steytelinckpark verder te verfraaien. Zo wordt momenteel het gras van de evenementzone geregenereerd en aangevuld met een porfierweg (een hard gesteente). Daarnaast kreeg het park in 2020 twee vlonderpaden, die een verbinding maken met de heuvel middenin het park. Een eekhoornbrug verbindt ten slotte het park met het nabijgelegen Fort 6. Later dit jaar krijgt het kunstwerk in de vijver een opknapbeurt en worden in het park vleermuiskasten geplaatst. Hans Ides (CD&V), schepen voor groen(voorziening): ‘Een aangename en groene omgeving won in deze tijden heel sterk aan belang. Ook het beleven van een park is iets waaraan we werken. Met deze nieuwe fontein geven we een centraal deel van ons park een extra dynamische blikvanger.’ Districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA): ‘Het bijna 100 jaar oude Steytelinckpark is met zijn Engelse landschapsstijl een pareltje. De nieuwe fontein in de vijver maakt dat prachtige plaatje weer compleet.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten