• 16/07/2024

Stad vraagt omgevingsvergunning Groenplaats

ANTWERPEN – De Groenplaats in hartje Antwerpen krijgt een grondige make-over. Niet alleen het plein zelf, ook ondergronds wordt er heel wat vernieuwd. Bovendien krijgen de omliggende straten een heraanleg door het district. Stad Antwerpen heeft nu haar aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend. Als alles volgens plan verloopt, starten de werken in het eerste kwartaal van 2026.

Stad Antwerpen, district Antwerpen, De Lijn en water-link, in samenwerking met parkinguitbater Indigo, hebben ambitieuze plannen voor de Groenplaats. Bovengronds wordt ze volledig vernieuwd. Er komen een moderne centrale toegang naar de ondergrond, een dubbele rij nieuwe bomen rondom het plein, toekomstbomen op de hoeken en nieuwe zitbanken. Ook ondergronds zijn er heel wat verbeteringen zoals een nieuwe grote fietsenparking, een regenwaterbuffer, en een totaalrenovatie van het premetrostation.

Ook de omliggende straten, die aan vernieuwing toe zijn, krijgen een heraanleg. Die straten zijn de bevoegdheid van het district Antwerpen. Het gaat om de Huidevettersstraat, Meirbrug, Sint-Katelijnevest (ten zuiden van de Lange Nieuwstraat), Israelietenstraat, Schoenmarkt, Groenkerkhofstraat, Kammenstraat en Nationalestraat (bij die twee laatste enkel het stukje ten noorden van de Steenhouwersvest).

Als alles vlot verloopt zullen de eigenlijke werken vervolgens starten in het eerste kwartaal van 2026. Dat wil zeggen dat de editie van Winter in Antwerpen 2025 nog op de Groenplaats zal kunnen plaatsvinden. De werken zullen gefaseerd worden uitgevoerd over een periode van drie jaar.

De aannemer zal de fasering zo uitwerken dat de toegankelijkheid, leefbaarheid en veiligheid ten allen tijde gewaarborgd blijven. Het centrum van de stad zal steeds bereikbaar blijven. ​De juiste fasering is vandaag nog niet gekend. Die wordt verder uitgewerkt na de aanstelling van een aannemersconsortium. Mogelijk zijn er eind 2025 wel al voorbereidende werken met een beperkte impact, afhankelijk van de uitvoeringsplanning van de hoofdwerken.

Handelaars en omwonenden zullen ruim voor de start werken starten nog uitgebreide informatie ontvangen over fasering en bereikbaarheid. Stad Antwerpen coördineert de werken zorgvuldig om ervoor te zorgen dat de binnenstad toegankelijk blijft voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Inschrijven voor de online nieuwsbrief kan ook steeds, via www.antwerpenmorgen.be/groenplaats. Daar staat ook steeds de meest recente informatie.

Beelden stad Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten