Stad voert voor één miljoen onthardingsprojecten uit in alle districten
ANTWERPEN – De stad Antwerpen wil op korte termijn maximaal ontharden en vergroenen. Eerder maakte ze al vijf miljoen euro vrij om tuinstraten en woonstraten op te starten in alle negen districten, onder de noemer ‘Antwerpen Breekt Uit’. Onder diezelfde noemer maakt ze nu één miljoen euro extra vrij voor quickwin-onthardingsprojecten.
Om op korte termijn maximaal resultaat te boeken op het vlak van ontharding en vergroening, investeert de stad één miljoen euro in zogenaamde quick wins in alle districten. De stad kiest hier voor oplossingen waarbij bepaalde delen van straten en pleinen versneld worden aangepakt. Deze zorgen voor een minder grijze woonkern met ruimte voor meer groen en een betere infiltratie van regenwater in de bodem.
Claude Marinower (Open Vld), schepen voor openbaar domein: ‘Door de quickwin-projecten kan op korte termijn maximaal onthard worden. Via onze lokale besturen verzamelden we pleinen of straten waar we onmiddellijk aan de slag kunnen gaan en de ontharding snel en efficiënt kan gebeuren. Dit resulteert onmiddellijk in minder grijs en meer groen in de straten en verhoogt de leefbaarheid. We trekken hiervoor één miljoen euro uit bovenop de vijf miljoen die we al investeerden in tuin- en woonstraten.’
In totaal werden er 89 projectvoorstellen voor quickwin-onthardingen ingediend. In ieder district werden maximum tien projecten geselecteerd die het komende jaar uitgevoerd kunnen worden. Welke projecten als eerste worden uitgevoerd wordt nog bepaald. De projecten bevinden zich in en rond de volgende straten en pleinen: ANTWERPEN: Bogaardeplein, Joannasteeg, Kiel restruimte, Paleisstraat-Miraeusstraat, plein Kerkstraat en Sint-Jobstraat; BERCHEM: Heilig Hartstraat, Hogeweg, Lodewijk Van Berckenlaan, Pulhoflaan, Rooilaan en Strijdhoflaan; BERENDRECHT-ZANDVLIET-LILLO: Emelinusstraat, Viswater Oost en Zuidhavendijk; BORGERHOUT: De Schans, Griffier Schobbenslaan, Huybrechtsstraat, Lode Cantensstraat, Sint-Erasmusstraat, Te Boerlaarpark, Terloplein, Van Leentstraat en Wijnegemstraat; DEURNE: Bisschoppenhoflaan, Boshovestraat & Bosschaert de Bouwellei, De Bosuil, Koningsarendlaan en Waasdonk; EKEREN: Groot Hagelkruis,Thomas Greshamstraat, Pierre Van Gehuchtenstraat, Cornelius Broeckxstraat, Kardelaan, Konijnenberg, Kruisboogstraat, Legendestraat, Oppergaaistraat, Oostergeest, Bremboslei, Den Geer, Sprangweelstraat, Handboogstraat en Eduard Van Benedenstraat; HOBOKEN: Majoor Maelfaitplein; MERKSEM: Bordink, Distelhoek, Laaglandlaan, Meereigen, Meeuwenplein, Melgedreef, Rodeloopstraat, Roederdelft, Stella Marisstraat en Winkelstap; WILRIJK: Acacialaan, Ahornenlaan, Berkenveldstraat, Damhertenlaan, Frans Gaillystraat, Goudvinklaan, Gustaaf Garittestraat, Keizerhoevestraat, Hermelijnstraat, Koolhofstraat, Braambeslei en Rucaplein.
Marinower: ‘Aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, meer groen en water. Dat is wat de stad met ‘Antwerpen Breekt Uit’ wil realiseren. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor meer woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte zelfs worden hergebruikt. Daarnaast versterkt ‘Antwerpen Breekt Uit’ de sociale cohesie en heeft het een positief effect op het welzijn van bewoners. Met dit project worden de visies van het Waterplan, het Groenplan en het nieuwe Klimaatplan gerealiseerd in Antwerpse straten en pleinen.’ (EM / Foto stad Antwerpen)