Stad verhoogt financiering van maaltijden in Antwerpse Buurtrestaurants met 250 000 euro
ANTWERPEN – Het concept van de Antwerpse Buurtrestaurants: mensen samenbrengen en laten genieten van een lekkere en gezonde maaltijd. Iedereen is er welkom. Mensen met een laag inkomen genieten van een verlaagd tarief. Met de Dagschotels doet men daar nog een extra service bovenop. Zo levert men in de buurt van een Dagschotel ook maaltijden aan huis. Afhalen of ter plaatse eten is hier ook mogelijk.
Dat er nood is aan dergelijke buurtrestaurants bleek vanochtend voor aanvang van het persmoment dat werd georganiseerd door Tom Meeuws (Vooruit), schepen van sociale economie. Buurtrestaurant Bakboord aan de Carel Van Mandersstraat op Linkeroever opende de deuren om 11.30 uur maar om 11 uur stonden de eerste klanten al aan te schuiven. Jan Van Roie, directeur van Sense, de sociale economie-onderneming die de Antwerpse buurtrestaurants uitbaat: ‘Indien we de deuren om 11 uur zouden openen zouden ze hier om 10.30 uur al staan.’ Zoveel is duidelijk: voor heel wat restaurantbezoekers is dit het enige moment op de dag dat ze iemand zien, dat ze een sociaal contact hebben. Per dag komen er zo’n 150 mensen over de vloer. Het restaurant is geopend tussen 11.30 uur en 14 uur.
In 1996 startte het eerste buurtrestaurant: de 7 Schaken in de Lange Beeldekensstraat; Later volgden Bakboord (Linkeroever), Kom.EET (Deurne) en De Stroming (Aalmoezenierstraat). Meeuws: ‘De restaurants moeten mensen met lage inkomsten toelaten om een goede en gezonde maaltijd te kunnen nuttigen in een restaurant tegen lage prijzen. Mensen hebben het recht om elkaar te ontmoeten. Het standaardtarief is 10,50 euro, 60+-ers betalen acht euro, jongeren tot achttien jaar vijf euro. Voor mensen met een OCMW-pasje zijn de tarieven vier euro voor volwassenen en twee euro voor jongeren tot achttien jaar.’
Om je een idee te geven: vandaag bestond het menu uit pompoensoep, balletjes in tomatensaus met boontjes en aardappelpuree. Verder was er een weekmenu (spaghetti bolognaise), een veggiemenu (falalfeballetjes met regenboogsla, koriander-looksaus en pitabroodje) en een vismenu (roodbaars met Provençaalse groenten en Griekse pasta).
Meeuws: ‘Eind vorig jaar zagen we het succes van onze Antwerpse Buurtrestaurants, waarvan drie Dagschotels, toenemen. Zo stelde we in de laatste maanden van 2022 een stijging vast van ongeveer twintig procent om uiteindelijk af te kloppen op bijna 300 000 maaltijden, waarvan ongeveer 180 000 maaltijden aan het laagste sociale tarief. We zijn een sociaal doelbedrijf, niet alleen voor de klanten, maar ook wat de medewerkers betreft.’
Van Roie: ‘Deze cijfers tonen aan dat onze restaurants duidelijk aan een behoefte in de huidige maatschappelijke context beantwoorden. Daarom gaan we er vanuit dat we dit jaar maar liefst 100 000 extra maaltijden zullen serveren. Het gaat hier dus om een totaal van bijna 400 000 maaltijden waarvan 250 000 aan vier euro. Dit kunnen we realiseren mede dankzij de steun van de stad Antwerpen, die financiële middelen vrijmaakt om deze extra maaltijden te ondersteunen.’
Meeuws: ‘De Buurtrestaurants en Dagschotels wérken. Vorig jaar investeerden we hiervoor 1,4 miljoen euro, nu doen we er nog eens 250 000 euro bovenop. Het is een win-win-win: om te beginnen kan iedereen hier terecht voor een gezonde maaltijd aan een schappelijke prijs, en voor gezinnen die het niet breed hebben of ouderen is er een sociaal tarief. Ten tweede zijn het, voor mensen die hun weg zoeken op de arbeidsmarkt, gouden plekken om een stiel te leren. En ten slotte: het zijn ook uitgelezen, bruisende ontmoetingsplaatsen voor de buurt. De Dagschotels hebben we opgestart met corona en ook die blijken een enorm succes te zijn.’
Je vindt ze in Merksem (Frans Adriaensstraat), Hoboken (Paul Vekemanslaan) en Deurne (Bikschotelaan). Info: www.buurtrestaurants.be, www.dagschotel.be.
Edwin MARIËN